Veel Duitse steden vlak over de grens worden door landgenoten vooral in december bezocht. Dan zijn daar de immer gezellige kerstmarkten. Zoals Düsseldorf, Aken, Keulen en Münster. Maar buiten kersttijd zijn deze steden ook een bezoek waard! Kees Rooze en zijn vrouw steken zelfs regelmatig de grens over voor Münster. Hij geeft ons 5 redenen om vaker naar Münster te gaan.

De vrede van Münster

De meeste mensen hebben wel van de vrede van Münster gehoord. In 1648 werd daarmee de Tachtigjarige Oorlog beëindigd. In het na de oorlog herbouwde stadhuis raak je onder de indruk van het internationale gezelschap dat hier niet alleen de geboorte van de staat der Nederlanden regelde maar nog veel meer grensconflicten ook tussen andere landen oploste. Alleen dit historische feit maakt je dat als landgenoot toch minstens één keer in je leven hier geweest moet zijn.

Let wel op de vrije dagen in Duitsland. Wij waren hier vorig jaar op 1 november. Dat is in het katholieke Münster Allerheiligen en een vrije dag. Dat wisten we niet. Toen mijn partner aan een winkeldame in een warenhuis vroeg of dat op 1 november open was, werd mijn vrouw geantwoord op een ietwat snauwerige toon: “alles zu”. Alsof wij haar geen vrije dag gunden.

Altes Gasthaus Leve  

Het is bijna een vaste gewoonte geworden een keer in Altes Gasthaus Leve een typisch Duits gerecht te eten. Betegelde toog en kachels, houten stoelen en serveersters nog in het zwart met een wit schortje…Ook deze keer hebben wij er gegeten en ‘natuurlijk’ weer niet gereserveerd. Het is aan te raden dat wel te doen, want wij moesten een half uur wachten in het altijd drukke restaurant. Gelukkig is dat niet heel erg. De pijn is prima te verzachten met een Duits biertje van de tap, staand aan de sfeervolle toog. De bediening snelt heen en weer door het restaurant, dat voor ons op een doolhof lijkt. Geen eisbein met sauerkraut meer voor ons, want dat zijn een tikkie teveel calorieën. En als je ouder wordt, verbrand je minder, jammer genoeg. Maar er staan genoeg andere minder calorierijke gerechten op de kaart.  

Fietsen in Münster

Deze studentenstad heeft fietspaden maar wel een stuk smaller dan in Amsterdam. Geen probleem, want in Duitsland mag je ook op het trottoir fietsen. Als er niet links gepasseerd kan worden, dan maar rechts en de meeste fietsers dragen een helm net als wij.

We hebben de fietsen meegenomen, omdat ons smetteloze hotel 2,5 kilometer van het centrum ligt. Als rechtgeaarde Amsterdammers fietsen wij om niet om te rijden even aan de linker kant op het fietspad. In niet mis te verstane woorden wordt ons duidelijk gemaakt, dat we aan de andere kant moeten rijden. Waarop ik zeg: “Entschuldigung, nächstes mal”. Argwanende blikken van de tegemoet rijdende fietsers zijn mijn deel. Er zijn veel fietsers in Münster maar die stoppen écht voor een rood verkeerslicht. Een verademing.

Botanische tuin in najaarskleuren
Doorkijkje bij kastelenfietstocht
De Aasee in avondlicht.

Niet alleen een winkelstad

Münster heeft ook een prachtig slot, niet ver gelegen van de ‘Aasee’. Het is in gebruik als universiteit met een prachtige botanische tuin en absoluut de moeite van een bezoek waard. Het is echter niet het enige slot in de omgeving.

Omdat wij de fietsen niet voor niets hebben meegenomen, maken we een fietstocht langs de kastelen.

Het is een bewegwijzerde route, die wordt aangegeven met een groen symbooltje onder aan de richtingborden, dus goed te volgen. Het mooie weer maakt de tocht zeer aangenaam door het prachtige Münsterland. Over het algemeen zijn de paden prima tot we halverwege op een zogenaamd mountainbike-pad dwars door het bos worden geleid. Alle onderdelen van mijn lichaam worden door elkaar geschud en op een andere plaats gesitueerd, althans zo voelt het. We weten ook niet zeker of de route deel uitmaakt van een kastelentocht van 100 kilometer. Dat is een beetje te veel voor mijn billen zonder de fietsbroek die ik normaal bij me heb.  Dus besluiten we de route te verkorten.

We zijn een aantal keren gestopt om de kastelen te bekijken maar binnen bezichtigen is op deze zonovergoten feestdag geen optie. Wij keren echter op tijd terug naar ons hotel om niet in het donker terug te hoeven rijden. Bij het benaderen van de stad zien wij in de late middagzon de zeilboten op de Aasee. Een prachtig plaatje.

De markt op de Domplatz

De markt in Münster is ook traditie voor ons. Daar eten wij steevast een heerlijke Gulashsuppe tijdens de lunch bij Götterspeisen, een kraam met voortreffelijke warme gerechten. Helaas we zijn te laat en is de gulashsuppe op. We moeten het deze keer met kippensoep doen maar wel lekkere soep. Al staand aan één van de statafels verorberen wij de maaltijdsoep. Het is altijd druk bij Götterspeisen en dat is een goed teken.

Genieten van de gulashsuppe bij ‘Götterspeisen’ op de markt bij de Dom in Münster.

Na nog een beetje gewinkeld te hebben, wordt het tijd om naar huis te gaan. Als we naar de auto bij het hotel terugfietsen, zijn vele politiebusjes in het stadscentrum aanwezig voor de beveiliging van de G7, die de volgende dagen gaat plaatsvinden. De halve stad wordt afgesloten, dus we vertrekken net op tijd. Over niet al te lange tijd zullen we met veel plezier weer naar Münster terugkeren! 

Meer lezen

Kees Rooze schreef al eerder over de mooie beelden die Münster verfraaien. In het land ten oosten van Nederland, valt nog véél meer te genieten. Ontdekte Karin de lange in Sauerland. En voorlopig zijn we dus ook niet uitgeschreven over Duitsland. Zo droomde Brigitte Leferink al tijdens de coronabeperkingen over Wuppertal en Keulen. Kees Rooze beschreef meerdere malen de charme van de Duitse hoofdstad Berlijn: “We hebben altijd een reden om ernaar toe te gaan.” Maar ook Hamburg kon hen bekoren. Ook verkende hij samen met zijn vrouw het Oostduitse Maagdenburg en Dresden. Ver reizen hoef je dus niet voor Duitsland. Maak bijvoorbeeld een mooie fietstocht langs de Vennbahn.

Openingsfoto: Stadsslot Münster. Alle foto’s: ©Kees Rooze.