Onze kompas bij fietsvakanties staat vaak richting zuiden maar afgelopen jaar trilde het wijzertje richting Denemarken. We zijn een keer eerder deze kant op gefietst maar toen hebben we het niet gered tot aan Kopenhagen. Dat is nu wel het doel en het eerste stuk leggen we daarom af per auto. Dat komt goed uit. Want ik weet niet hoe het u vergaat maar voordat wij op de bonnefooi vertrekken voor onze vakantie is het meestal al middag. Toch lukte het ons om het gestelde doel op de eerste dag te bereiken: de camping in Schnelssen. Het plaatsje ligt 12 kilometer van Hamburg en dat is met de fiets goed te doen.

Te laat om naar Hamburg te fietsen

Omdat het rond het avondeten was, moesten we de dame van de receptie per telefoon oproepen. En dat werd beloond met een chagrijnig gezicht. Intussen bedelde haar 8-jarige kleinzoon om geld bij ons. Gelukkig waren ze bij het steakhouse in Schnellsen wèl blij met onze komst. Het leek ons een beetje laat om nog naar Hamburg te fietsen….

Hamburg open net als Hamburg

Nicolaikirche gedenkteken van de vernietiging van Hamburg. Maar met Kerst schijnen er ook de lichtjes…

Mijn schoonzus had ons al enthousiaste verhalen verteld over de havenstad. Haar dochter heeft er maandenlang gewoond vanwege een stageplek. Over de Nicolaikirche, dat een zogenaamd mahnmal is een gedenkplek als waarschuwing tegen de oorlog. In de Tweede Wereldoorlog heeft een zogenaamde vuurstorm veroorzaakt door een nietsontziend bombardement de stad in de as gelegd. En aan de Nicolaikirche die in het stadshart ligt, kun je zien wat je je daarbij moet voorstellen. Maar dat is een van de weinige zwarte bladzijden in de geschiedenis van Hamburg. Ja, natuurlijk er zijn ook wel eens demonstraties zoals vorig jaar bij de G7 maar voor de rest zijn de pagina’s in het boek positief gevuld. Want Hamburg is een open stad, waar net als in Amsterdam in de zomer een gayparade wordt gehouden.

St. Pauli voor gezelligheid en nieuwe drankjes

Uitgaansleven op de Reeperbahn.

St. Pauli, de wijk die ooit is ontstaan doordat het stadsbestuur van Hamburg de zelfkant van de maatschappij buiten de muren wilde houden, biedt naast seks, drank, drugs en rock&roll ook innovaties zoals het hippe, alcholvrije Bionade. En niet te vergeten Fritz-Kola, het trendy Duitse antwoord op Coca Cola zag hier in 2003 het licht. Zelfs in Amsterdam zijn de reclameborden te zien met als slogan ‘vielviel kaffeïn’, verwijzend naar de hoogstmogelijke toegestane hoeveel van 25 mg per 100 ml.

Wat een havenstad!

Jungfernstieg startpunt voor wie wil winkelen in Hamburg.

Hamburg dus; we fietsten ernaartoe na een nachtlang naar de snelweg te hebben geluisterd. Wat een geweldige havenstad! En natuurlijk met de levendigheid die daarbij hoort. Echt de moeite waard vonden wij een stukje Neêrlands trots: Joop van den Endes Stage Theater an der Elbe. We waren onder de indruk van de architectonische schoonheid. Je hoeft niet naar een musical om het gebouw zelf te kunnen bewonderen. Aan het eind van een lange roltrap word je getrakteerd op een panorama over de haven en de stad.

Terug langs Alstersee

De Elbphilharmonie aan het hoofd van  Speicherstadt.

Het is duidelijk dat er hard wordt gewerkt om de stad en havengebied nog mooier te maken dan het al is. Een wandeling door en naar het havengebied, de gerenoveerde Speicherstadt is een must voor elke bezoeker. Het spreekt voor zich dat Hamburg ook alle gelegenheid biedt om te winkelen, maar wij hebben voornamelijk gewandeld om de stad te bekijken.

Alstersee

De Alstersee, prima plek voor recreatie midden in Hamburg.

Aan het eind van de dag fietsten we, vergezeld van andere fietsers en hardlopers, langs de Alstersee weer terug naar de camping in Schnellsen. De volgende dag staat immers Denemarken op het programma!