Ook dit jaar heb ik weer heel wat uren in de bioscoopzaal doorgebracht. Het aanbod aan films en documentaires was overweldigend en fantastisch. Uiteraard heb ik (helaas) niet alles kunnen zien wat op mijn wensenlijstje stond; dan had ik dagelijks moeten gaan en dat is nu eenmaal praktisch niet uitvoerbaar. Maar deze 5 films uit 2018 vond ik, van alle films die ik heb gezien, de allerbeste!

1. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Onder de indruk van het spel van actrice Frances McDormand verliet ik de bioscoopzaal. Daarom gunde ik haar al een Oscar begin dit jaar. In combinatie met het rauwe verhaal schrijft Three billboards filmgeschiedenis.

Mildred Hayes is kwaad! Zeven maanden nadat haar dochter werd verkracht en vermoord is er nog geen dader gevonden. En dus huurt ze drie billboards aan de toegangsweg naar Ebbing, haar woonplaats, en beplakt ze met teksten om de lokale politie wakker te schudden. Dat lukt!

Twee Oscars

De film werd bekroond met twee Oscars; Frances McDormand voor Beste Actrice en Sam Rockwell voor Beste Mannelijke Bijrol. Regie: Martin McDonagh. VS, 2017

2. Beautiful Boy

Deze film ontroerde me diep en hoort daarom zeker in dit rijtje thuis.

Waargebeurd verhaal

Beautiful Boy is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van vader en zoon Sheff. Nic is na de scheiding van zijn ouders bij zijn vader gebleven. Dat ze ‘alles’ voor elkaar betekenen, spreken ze bij elk afscheid uit. Nic is de aanbeden oudste zoon en de geliefde grote broer in het nieuwe gezin van zijn vader. Getalenteerd, sportief, en soms een buitenbeentje.

Timothée Chalet opnieuw bijzonder goed

Wanneer hij verslaafd raakt aan de drug crystal meth, dat al na kort gebruik het brein aantast, doet vader David zijn uiterste best om zijn zoon te helpen. De muziek van o.a. Nirvana, David Bowie en John Lennon sluit naadloos aan bij het verhaal.  De rol van Nic wordt (opnieuw) bijzonder goed gespeeld door Timothée Chalet, die vorig jaar voor zijn rol in Call Me by Your Name genomineerd werd voor een Oscar.  En hem met deze rol allicht binnenhaalt! Regie: Felix Van Groeningen. VS, 2018

3. Isle of Dogs

In deze film van Wes Anderson komt mijn liefde voor film en honden samen!

Zoektocht met honden

In deze fantastische animatiefilm worden alle honden van de fictieve Japanse stad Megasaki verbannen naar Trash Island. De twaalfjarige Atari Kobayashi gaat op zoek naar zijn huisdier Spots. Hij wordt in zijn zoektocht bijgestaan door de honden op het eiland. Het verhaal wordt verteld in mooie beelden, begeleid door prachtige muziek en vertelt een humoristisch verhaal met licht serieuze ondertoon.

Na afloop deelt u in liefde voor honden

Na het zien van deze film deelt u beslist mijn liefde voor honden: spreek de titel maar eens snel uit! “I love dogs.” Regie Wes Anderson. VS/Duitsland 2018

4. Leave no Trace

Overleven in een bos in Oregon gaat vader Will en zijn dertienjarige dochter Tom probleemloos af. Ze redden zich daar uitstekend met hun moestuin en hun kampvuur. Een rustig en harmonieus leven, als je de nachtmerries en kalmerende medicatie van vader Will buiten beschouwing laat.

Verdrietig afscheid is onvermijdelijk

Dan grijpt de sociale dienst in. Er wordt voor woonruimte gezorgd en Will krijgt werk op een kerstbomenkwekerij. Dochter Tom ziet voordelen, maar veteraan Will kan zich, ondanks zijn liefde voor zijn dochter, niet meer conformeren aan een leven in de maatschappij. Een afscheid, hoe verdrietig ook, lijkt onvermijdelijk. Regie Debra Granik. VS, 2018

5. The Sisters Brothers

Niemand gelooft het maar ik ben dol op cowboyfilms. en deze hoort beslist thuis in het rijtje 5 films uit 2018 om niet te vergeten.

Echte schurken bezitten vreemd genoeg dikwijls het vermogen onze harten te stelen. Maak kennis met The Sisters Brothers! Charlie en Eli zijn, behalve broers, beruchte en gewelddadige huurmoordenaars in het Wilde Westen van 1850. Ruziemakend gaan ze op weg om voor hun opdrachtgever een mysterieuze wetenschapper op te halen in Californië. Daar raken ze, net als vele anderen, bevangen door de goudkoorts! Mooie rol van John C. Reilly als de sympathieke Eli.

Uitstekende verfilming van de roman van Patrick DeWitt die ik direct aansluitend gelezen heb. Want ja, ook cowboyboeken lees ik ontzettend graag! Regie: Jacques Audiard. VS/FR/RO/SP, 2018

Deze 5 films uit 2018 niet meer in de bioscoop?

Naast het gestegen bioscoopbezoek wordt er elk jaar ook steeds meer on demand gekeken. Dus als u de films uit 2018 (en kijk ook even naar 2017 en 2016….) van Wiette niet meer in de bioscoop kan zien: ze zijn ongetwijfeld te downloaden!