Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch werd er in 2019 nog 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen het stokje van haar over. Deze keer maakt Stella van een kliekje een éénpersoons bruine linzencurry.

Kliekje voor mij alleen

In dubio voor de voorraadkast: gebruik ik één of twee blikjes linzen voor het gerecht dat voor vanavond op de planning staat?  Een is te weinig en twee is te veel.  “Weet je wat?”, zeg ik tegen manlief. “We doen anderhalf. En de rest is net genoeg voor mij om de komende week te eten, als ik toch alleen ben.”

Vegetarisch recept

Zo gezegd, zo gedaan. Maar wat ga ik ermee doen? Niet hetzelfde als we die avond met zijn tweeën eten. Hier bewijst het rijtje kookboeken in mijn kast zijn nut, hoop ik. Te beginnen met de Groentebijbel van Mari Maris. Maar ook al heb ik er voorgaande keren goede ideeën uit gehaald voor een ander gerecht met overgebleven groente, deze keer laat Mari me een beetje in de steek. Het enige wat ik kan vinden is linzen met rabarber. Maar rabarber in de winter… ‘365 dagen Ramon Beuk’, favoriet voor doordeweeks eten, heeft wel een suggestie maar ik zoek een vegetarisch recept. En Ramon combineert het met beenham.

Ik geef me over aan het gemak van googlen en vind dit recept van Anjum Anand op Okoko.nl.  Het komt uit een kookboek van uitgeverij Kosmos. Op basis van de hoeveelheid linzen die ik nog overheb deel ik de hoeveelheden door twee. Best lastig, want maak van 2,5 (!) gram  gember en 2 dikke teentjes knoflook met wat water nog maar een gladde pasta. Ik doe mijn best en neem genoegen met een wat grovere pasta. Het scheelt wel dat ik voor het gemak van linzen in blik kan kiezen, die ik eerst afspoel en laat uitlekken. Verder is het gemakkelijk voor me, de rest van de ingrediënten zijn al in huis.

Als ik, zoals nu. een paar dagen alleen voor me zelf moet koken, had ik voorheen de neiging het een beetje af te raffelen in de keuken. Maar tegenwoordig heb ik er plezier in om ook voor mezelf iets lekkers te verzinnen. En zo zit ik dankzij Anjum Anand én Okoko.nl heerlijk te smikkelen van deze bruine linzencurry!

Bruine linzencurry naar een recept van Anjum Anand.

Bruine linzencurry

Nodig (voor 2 personen)

 • 250 g masoor (hele bruine linzen), afgespoeld
 • 5 g verse gember
 • 4 dikke teentjes knoflook
 • 3 eetlepels plantaardige olie
 • 4 theelepels komijnzaad
 • ½ kleine ui, gesnipperd
 • 2 theelepels gemalen koriander
 • 1 theelepel garam masala
 • 1 theelepel chilipoeder of cayennepeper, of naar smaak
 • 1 theelepel geelwortelpoeder
 • 3 kleine tomaten, gepureerd
 • handje verse koriander, blaadjes en steeltjes gehakt

Zoals gezegd maakte ik de curry met bruine linzen uit blik. Gebruik je gedroogde linzen dan dien je die eerst 50 tot 60 minuten in een pan met 1 liter water te koken.  Roer af en toe om te zorgen dat de linzen niet aan de bodem van de pan aanzetten, adviseert Anjum in De Indiase Keuken’.

Pureer intussen met een blender of staafmixer de gember en knoflook met een scheutje water tot een gladde pasta (dit is dus een uitdaging voor zo’n kleine hoeveelheid).

Geuren en ruiken

Verhit de olie in een steelpannetje en bak het komijnzaad tot het begint te geuren. Doe de ui erbij en fruit die goudbruin. Schenk de gember-knoflookpasta erbij en verwarm alles tot de pasta goudkleurig is en je kunt ruiken dat de knoflook gaar is. Voeg zout naar smaak en de gemalen specerijen toe en verwarm alles al roerend nog 10 seconden.

Doe de tomaten erbij en verwarm alles met deksel op middelhoog vuur tot al het overtollig vocht is ingekookt. Bak het vervolgens nog 3-4 minuten of tot er olie uit het kruidenmengsel (masala noemen ze dat in de Indiase keuken) begint te lopen en de masala op smaak is. Roer hem dan door de gare linzen en laat alles nog 10 minuten zachtjes doorkoken. Proef of de smaak goed is, roer de verse koriander erdoor en serveer.

Meer sjieke kliekjes

Ook op zoek naar meer vega recepten? Karin de Lange kookt uit haar hoofd deze vegetarische chili met ratatouille maar ook sperziebonen in een indonesisch jasje. Van linzen kun je natuurlijk ook een lekkere soep maken. Brigitte Leferink maakte een lekkere aardappelsoep en van de restjes in haar koelkast chili sin carne. ‘Een campinggerecht’ noemt Stella Ruisch haar tahoe met taugé. En natuurlijk kun je dan ook een keer een lekkere salade maken. Of probeer eens dit recept van ‘vergeten’ geroosterde groenten. Meer recepten lezen, kan. Klik dan hier.

Openingsfoto: Christina Rumf/Unsplash