In de journalistiek hoor je veel verhalen, die je niet altijd kunt opschrijven. Omdat mensen niet onder hun eigen naam hun relaas op internet willen terugvinden of omdat de omstandigheden zich niet lenen voor een interview. Na vele jaren in het vak kan Brigitte Leferink heel wat vertellen. Dat doet ze onder de titel ‘Mijn geheim’. Omdat sommige verhalen voor velen van ons wel heel herkenbaar zijn. Of onze nieuwsgierigheid opwekken. Zoals dat van Wendy. Ze baalt ervan dat haar moeder altijd alles beter weet.

Altijd een wijze les

“Ik vind het leuk om de Mijn Geheim verhalen te lezen, ook al val ik niet in jullie doelgroep.’ Wendy lacht er bij als ze deze bekentenis doet. ‘Mijn moeder wel, die is 58, en over haar wil ik het hebben’,  gaat ze verder. ‘Mijn moeder weet altijd alles beter. Om gek van te worden. Ik woon al een paar jaar op mezelf en dat gaat prima. Ik ga goed met mijn geld om, doe mijn huishouden regelmatig, zelfs extra grondig als mijn ouders op bezoek komen en op mijn werk heb ik het hartstikke leuk. Het enige vervelende in mijn leven is dat mijn moeder overal een wijze les of een alternatief voor heeft.”

Verkeerde opscheplepel

“Mijn besteklade is volgens haar niet praktisch ingericht. Het klopt dat het bij mij in een andere volgorde ligt dan bij haar maar so what? Ik ben hier aan gewend. Voor mijn boekenkast geldt hetzelfde. Bij mij staat alles op kleur. Misschien niet handig als je snel een boek zoekt, maar ik vind het mooier en rustiger in mijn interieur. Als ik eten opschep, gebruik ik de verkeerde opscheplepel en als ik afwas, helaas heb ik geen vaatwasser, wil ze dat ik alles voorspoel in plaats van halverwege schoon water te nemen.”

mijn geheim

“Zo kan ik nog uren doorgaan over alles wat mijn moeder beter weet. Haar recept voor champignonsoep is beter, daar gaat volle room in. Ik kan geen koemelk verdragen, dus mijn recept is totaal anders. Niet haar recept zonder room maar echt een andere soep. Met kastanjechampignons en die vindt ze dan weer te nieuwerwets. Gewone witte champignons zijn toch goed genoeg?”

Het lijkt wel of het opvoeden nooit is gestopt

“Een glazenwasser lapt mijn ramen. Lekker makkelijk. Daar deugt natuurlijk ook niks van. Dat hoor ik zelf te doen. Net als strijken. Dat doe ik het liefst helemaal niet. Hahaha. Een gruwel in haar ogen.”

“Het lijkt wel of het opvoeden nooit gestopt is. Je zou denken dat ouders je een keer loslaten. Mijn vader kan dat goed. Die bemoeit zich nergens mee. Die vindt alles prachtig wat ik doe en als iets hem niet bevalt stapt hij daar overheen. “Het is jouw leven”, zegt hij altijd. Gelukkig maar, want aan één ouder die overal iets van vindt, heb ik meer dan genoeg.”

Meer Mijn Geheim-verhalen

Brigitte Leferink hoort vaker verhalen van kinderen die op de een of andere manier moeite hebben met hun ouders. De moeder van Claudia wilde opeens kerst samen vieren en Carla ziet steeds meer op tegen het moeder-dochteruitje. 

Het omgekeerde geldt ook. Ouders die teleurgesteld zijn in hun kinderen. De zoon van Joyce heeft geen tijd voor zijn ouders en de kinderen van Harry en Diane verwachten dat hun ouders de wintersport betalen terwijl de kinderen van Marja niet meer bij oma op bezoek willen. Nog meer geheimen lezen? Klik dan hier.

Foto: Pixabay