Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Stella Ruisch keek met plezier naar het Sinterklaasjournaal. Je hoeft geen kleine kinderen te hebben om de knipoog naar de wereld van de volwassenen leuk te vinden.

Alleen de naam van het paard al

Er zijn verrassend leuke televisieprogramma’s van eigen bodem en het Sinterklaasjournaal is er beslist één van. Dit jaar wordt het voor de twintigste keer uitgezonden en ik kan opnieuw een glimlach niet onderdrukken. Te beginnen met de naam van het nieuwe paard van Sinterklaas (het oude, Amerigo, is helaas overleden…) Ozosnel. Een verwijzing naar de tekst in het liedje ‘Hoor de wind waait door de bomen’.

Sinterklaasjournaal in de traditie van Oebele en Hamelen

Bekende Nederlanders duiken ook even op in het Sinterklaasjournaal. Zoals oud-politicus Klaas Dijkhoff die als Constant Starnakel van Lazerom meedoet. Een naam die bij mij zorgt voor een oprisping van jeugdsentiment. Zo ‘Oebele’ of het daaruit voortgekomen ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen?’! Het eerste kinderprogramma, ongelooflijk succesvol eind jaren zestig, begin jaren zeventig, draag ik in mijn hart. Niet in de laatste plaats omdat mijn lagere schoolklas in een aflevering van Oebele mocht meedoen met het liedje ‘hava nagila’.

Een van de weinige overgebleven televisiefragmenten uit Oebele.

Deze jubileumeditie van het Sinterklaasjournaal draait om de verdwijning van Ozosnel. Los van de voorspelbaar hilarische ontwikkelingen geniet ik van de knipoog naar de volwassenen. Chocopiet en Luisterpiet die in het geheim hun kindje uit Spanje hebben meegenomen en nu opvang nodig hebben als twee hardwerkende ouders…Of de Persconferentie, waarin het probleem van het toenemend aantal schoentjes wordt besproken, zoals premier Rutte zijn coronaconferenties houdt. Verslaggever Jeroen weet natuurlijk al wat de belangrijkste items zullen zijn van de persconferentie…

De persconferentie van Hoofdpiet.

Een vrolijke -peper- noot

Dieuwertje Blok presenteert het Sinterklaasjournaal al vanaf het eerste seizoen af aan en is onlosmakelijk verbonden met het succes van het programma. Het kende even een dip toen de Zwartepietendiscussie op zijn hevigst was en er gekleurde pieten werden geïntroduceerd maar met de roetvegen op de gezichten van de Pieten is alles in rustiger vaarwater geraakt. Er kijken elke avond zo rond de miljoen mensen en dat zijn niet alleen maar kinderen….Bij al het chagrijn is zo’n 10 minuten per avond een vrolijke -peper-noot.

Niet eerder gekeken? De schade is in te halen, want het Sinterklaasjournaal is terug te zien via NPOStart. Om al vast in de stemming te komen voor pakjesavond.

Meer programma’s met een glimlach

Wel toe aan ontspannende programma’s? Kijk dan ook eens naar Even tot hier, tipte Karin de Lange. Die ook even aan de waan van de dag ontsnapt door te kijken naar programma’s van omroep Max. Stella Ruisch vond de glimlach ook bij de serie Oogappels die nog terug te zien is op NPOPlus. Of ontspan bij Beste Zangers, gaf Brigitte Leferink als advies. Dat kan ook bij de kooktelevisie van zangeres Karsu of bij Reizen Waes Nederland, waarvan je zeker weten ook een glimlach op je gezicht krijgt.