Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om naar te kijken. Stella Ruisch zag in de bioscoop het vijfde avontuur van Indiana Jones met een bejaarde Harrison Ford die zijn mannetje duidelijk nog staat. Indiana Jones and the last dial is ouderwets filmvertier dankzij de modernste technieken.

Het laatste avontuur van Indiana Jones?

In de schaduw van het kassucces van Barbenheimer’ draait de avonturenfilm Indiana Jones and the dial of destiny al een flink aantal weken in de bioscoop. Is de vijfde ook de laatste in de serie waarin Harrison Ford, als professor in de archeologie over onvermoede kwaliteiten beschikt en zich met de nodige humor uit allerlei penibele situaties weet te redden? Zo heb ik er wel naar gekeken.

Ten tijde van de opnamen van de laatste Indiana Jones was Harrison 79 jaar. Ja, je ziet dat het om een oude man gaat, wiens huwelijk op de klippen is gelopen. En ook zijn dagen op de universiteit zijn geteld. Gelukkig komt zijn peetdochter Helena Shaw uit Engeland (een mooie rol van Phoebe Waller-Bridge) net op dat moment informeren naar een deel van een antieke wijzerplaat die Indiana Jones in bewaring heeft van haar vader.

The dial of destiny…

Niet alleen zij heeft interesse in het voorwerp, ook anderen blijken om hun eigen redenen het in bezit te willen krijgen. Want de antieke wijzerplaat, ‘the dial of destiny’ die ooit toebehoord zou hebben aan Aristoteles, blijkt onvermoede mogelijkheden te hebben om in een tijdgat te verdwijnen…En daar zijn dan de aloude Duitse nazi’s die dromen van het herstel van hun Derde Rijk. Dankbare, gezworen, vijanden van Indiana Jones, zodat ‘goed’ en ‘kwaad’ voor de kijker duidelijk te onderscheiden zijn.

Voorproefje van Indiana Jones and the dial of destiny.

Harrison Ford gaat van oud naar jong

De makers van Indiana Jones and the dial of destiny creëerden met de film hun eigen tijdgat. Want we zien Harrison niet alleen als oude man maar de film begint met een flashback naar de Tweede Wereldoorlog, waarin een jongere Harrison zijn bekende zweep hanteert. Om dat zo overtuigend op het witte doek te krijgen, gebruikte men oud materiaal van de vorige vier films van Harrison dat digitaal werd verjongd. En zo zien we hem ook op zijn oude dag op een paard galopperen door de Tickertapeparade van de Apollo 11-bemanning in 1969.

Indiana Jones and the dial of destiny is een heerlijke film met een vette knipoog, waarna je de bioscoop met een glimlach verlaat. Een mooi besluit van een zomerse dag.

Meer lezen

Harrison Ford komt er in Indiana Jones and the dial of destiny veel beter af dan de laatste film van een andere Hollywood-veteraan, Clint Eastwood. Cry Macho zagen we in 2021. De Engelse acteur Ralph Fiennes is ook niet meer de jongste. Maar hij deed het ook nog overtuigend in een andere avonturenfilm: The King’s Man. In Nederland kiezen we vaak voor een held tegen wil en dank. Zoals Barry Atsma in Klem. Meer tips van Kijk Eens? Klik dan hier.

Openingsfoto: Dankzij zijn peetdochter Helena beleeft Indiana Jones weer nieuwe avonturen…Foto: ©Lucasfilm.ltd.