Mijn mede-oma past niet alleen net als ik op ons beider kleinkind maar heeft daarnaast regelmatig nog 3 andere kleinkinderen onder haar hoede. Bijna 60, combineert ze dat ook nog met een volledige baan. Ik gun haar dat Nederland het Belgisch voorbeeld volgt. De afgelopen week is door de Vlaamse christen-democraten een wetsvoorstel ingediend voor grootouderverlof. Werknemers met kleinkinderen tot 18 jaar zouden daarvan gebruik kunnen maken tegen een vergoeding tot een maximum van 599 euro per maand.

“Positief als 3 generaties banden kunnen aanhalen”

De gedachte erachter is dat het grootouderverlof goed is voor de band tussen grootouders en kleinkinderen en dat het meteen ook een zorg minder betekent voor de eigen werkende kinderen. “Het is alleen maar positief als de 3 generaties de banden kunnen aanhalen,” reageert Manon Vanderkaa, voorzitter van de KBO-PCOB. Met een kwart miljoen leden is de bond de grootste ouderenorganisatie van ons land. “Zeker nu senioren langer moeten doorwerken kan het in een behoefte voorzien. Maar de vraag is of het ook financieel haalbaar is, natuurlijk.”

Voor grootouderverlof eerst aandacht voor mantelzorg

Bij KBO-PCOB denken ze op dit moment eerder de andere kant uit. Net als bij FNV-senioren maken ze zich meer zorgen over de mantelzorg aan ouderen. Want ook die staat onder druk door het steeds langer doorwerken. “Het probleem is natuurlijk veel breder,” stelt voorzitter Jan de Jong, die nog een kanttekening maakt bij het Belgische wetsvoorstel. “Dan moeten grootouders en ouders natuurlijk wel bij elkaar in de buurt wonen. Zelf heb ik nog geen kleinkinderen maar mijn kind woont in Utrecht en de schoonouders wonen in Groningen. Wijzelf in Friesland. Het platteland ontvolkt, de jeugd vertrekt naar de stad. En het moet geen regeling worden waarvan maar een deel van de bevolking kan profiteren.”

Oppassen op kleinkind niet met werk te combineren

grootouderverlof

FNV-seniorenvoorzitter Jan de Jong raakt met Brabantse Annemiek in gesprek.

De Brabantse Annemiek luistert toe bij het betoog van Jan de Jong op de FNV-stand op de 50PlusBeurs die afgelopen week werd gehouden. Ze had maar wat graag gebruik willen maken van een grootouderverlof. “Ik ben gestopt met werken, omdat ik graag op mijn 2 kleinkinderen wilde passen. Het was niet te combineren. Maar als gastouder lukte het wel. Ik ken ook mensen die bereid waren om een keer in de week 125 kilometer heen en terug te rijden om op hun kleinkind te passen.”

Kleinkinderen afleiding voor opa

Want alle grootouders die we op de 50PlusBeurs spreken zijn zonder uitzondering dol op hun kleinkinderen. De ogen van opa Walter Weissman (62) uit de regio van Amsterdam lijken zelfs wel een beetje vochtig te worden als hij over ze praat. “Een kleinkind is een cadeautje! Wij hebben jarenlang opgepast. Soms meer dan 2 dagen in de week op onze 3 kleinkinderen van 7, 5 en anderhalf. De spontaniteit van die kleintjes; ze hebben me afleiding gegeven in moeilijke periodes.”

Grootouderverlof de oplossing voor vaste oppasdag

Els Kruizinga (61) staat even stil op de rode loper in de Utrechtse Jaarbeurs om een foto van haar oudste en jongste kleinkind op haar mobiel te laten zien. “Mijn oudste, nu 13, heb ik prima kunnen opvangen. Ik was toen receptioniste maar ik wilde ander werk. En nu is het te zwaar om het te combineren met een wekelijkse oppasdag. Krijg ik nog 4 kleinkinderen! Ze zijn nu 8, 6 ,5 en 2,5. Daar heb ik een andere band mee. Ja, door het oppassen en het was mijn eerste kleinkind hè. Dus zo’n grootouderverlof: een prima idee!”