Vrolijk lachend onder zijn groene flaphoed roept de meerdanvijftiger tussen de wervende reisstands op de 50PlusBeurs: “Wij gaan wel 20 keer per jaar op vakantie. Eigenlijk zijn we nooit thuis. Ja, nu even, om hier te kijken naar een volgende bestemming!”

Deze week doet Stella Ruisch verslag van de 50PlusBeurs. Nog voor de grote Vakantiebeurs in januari tekenen zich hier al de favoriete vakantiebestemmingen voor 2018 af. En ook het favoriete vakantievervoersmiddel voor de meerdanvijftiger: de camper!

Avontuur met gehuurde camper lokt

Jan van Ballegooy en zijn vriendin Prabha…….camper proberen…

Jan van Ballegooy (78) staat met zijn vriendin Prabha te wachten om een kijkje te nemen in een huurcamper. “Op mijn leeftijd een reisje langs de Rijn? Hahaha, daar is niets mis mee. Ik heb die schepen zelf gebouwd!” Genieten hoort er ook bij. Dus na jaren met zijn twee zoons de binnenwateren van Nederland te hebben verkend, staan er nu wat verdere reizen op het programma. “In het najaar gaan we eerst naar het Zwarte Woud en daarna een stuk langs de Donau,” vertelt Jan. Het avontuur met een gehuurde camper lokt ook. “We zijn toch al aan krappe eigen behuizing van een boot gewend.”

Groepsreis met camper

Orson van der Linden laat het stel graag binnen in zijn camper. Onder de rook van Barcelona bestiert hij een camperverhuurbedrijf. En nu is hij op het idee gekomen om in de rustige maanden camperreizen te organiseren. “Ik heb een route in Noord-Spanje uitgestippeld. Iedereen reist voor zich maar ’s avonds is je plek al gereserveerd en als je wil kun je ervaringen uitwisselen met je medereizigers. En je hoeft niet met je logge camper de nauwe straatjes in de Spaanse binnensteden door. Want dan heb ik een busje geregeld die je bijvoorbeeld naar het Guggenheim museum in Bilbao brengt.”

Met de oldtimer door Europa

Paula van Gerwen gaat op avontuur met de MGA.

Even verderop werpt Paula van Gerwen (66) uit Veldhoven een blik op de stand van de organisatie die Pelgrimroutes verzorgt in hetzelfde Spanje. Gaat ze wandelen naar Santiago de Compostela? “Nee, ik werp gewoon een blik op de kaart. Misschien gaan we er met de auto naartoe.” De oldtimer bedoelt ze. “Een MGA. We zijn bij wijze van spreken de straat nog niet uit of we kunnen al sleutelen. Ook een avontuur. Ja, we hebben weleens met pech bij Saarbrücken gestaan.” Maar toch uiteindelijk mooi op de 2500 meter hoge Gross Glockner gestaan met de MGA! Nee, ze is niet bang dat ze in niemandsland  ooit het slachtoffer wordt van gespuis. “Dat kan je in Nederland ook overkomen.” En weg is ze, haar gezelschap achterna.

Wandelgids is ook de buschauffeur

Zelfs bij de OAD is het niet meer alleen gezapig tuffen in de bus naar het vakantie-adres. Product-manager Simone Loskamp vertelt dat de Overijsselse Autobus Dienst ook fiets- en wandelreizen organiseert. “Groot=Brittannië is populair. De vrouwelijke buschauffeur is meteen ook wandelgids. En die kan heel veel vertellen, want die wandelt er al járen.”

Suriname kun je als senior ook goed ‘doen’

Bij Acces Travel uit Suriname staan zestigers Stanny en Gijs van de Voorde uit Den Haag vrijwillig te flyeren. Iedereen die het papier aanpakt, krijgt meteen een enthousiast verhaal te horen. Dan zijn ze zeker al vaak in Suriname geweest. “Afgelopen november voor het eerst maar we zijn al jaren betrokken bij het land, omdat kennissen van ons er een resort zijn begonnen.” Daarom weten ze dat je Suriname als senior ook heel goed kan ‘doen’. “Het is heel comfortabel reizen!” Pfff, fluit een passerende senior.. “Ik vond het er wel warm, hoor!”

Vakantie? Thuis is ook heel fijn!

Toch ook maar even een kijkje nemen bij de stand van de riviercruises. Een mevrouw is druk een kaart aan het invullen waarmee ze een cruise kan winnen. “Neee, ik heb nog nooit een cruise gemaakt maar het lijkt me wel leuk!” Wil (70) uit Huissen kijkt toe. “Ik ben meer van de stedentrips. Alle grote Europese steden hebben we al gehad. Maar door omstandigheden zijn we nu naar Bergen (NH) geweest in combinatie met Haarlem. Samen met vriendinnen. Want mijn man wil helemaal niet met vakantie. We wonen ook mooi, midden in het groen. Dus thuis is het ook heel fijn!”