De vogels vliegen ongehinderd over de tuinmuur naar de buren. Op zoek naar waar het fruit het rijpst is. Eerder dan verwacht is het tijd om de appels en peren te plukken. Nog even genieten van dit ’s zomers slotakkoord. Kees Rooze, Wiette van Klingeren en Karin de Lange verzamelden hun sappigste foto’s en recepten.

Fête de la Pomme

In België en Frankrijk wordt het oogsten van appels groots gevierd…in oktober! In het Zuid-Franse Mirepoix zijn ze al druk bezig met de voorbereidingen. Zoals wij hier ons corso kennen, versieren zij auto’s met appels.

Hoogstambomen

Ze zijn zo mooi maar intussen zeldzaam geworden, die mooie grote appel- en perenbomen. Telers geven de voorkeur aan laaghangend fruit… Inmiddels zijn er verspreid over Nederland Pomologische verenigingen die het hoogstamfruit in leven houden. En gelukkig zijn er genoeg particulieren die fruitbomen een aanwinst vinden in hun tuin!

Die appel…

Valt inderdaad niet ver van de boom. De uitdrukking wordt gebruikt als kinderen zich hetzelfde gedragen als hun ouders. Dat het ook écht zo is, blijkt wel uit deze foto. Overigens kunnen die gevallen appels nog prima in de appelmoes!

Van oude bomen

In de POM-collectieboomgaard in Midden-Beemster koesteren ze deze zeldzame Saffraanperenboom met zoveel liefde dat hij inmiddels hoog boven de mensen uittorent. En de boom is er slechts één van de 250 soorten die ze telen in Noord-Holland na de kaalslag in de fruitteelt in de jaren zestig.

Saffraanpeer

Kom er maar eens om in de supermarkt, zo’n mooie saffraanpeer. De boom is de trots van pomologische vrijwilligers. Het oorspronkelijke exemplaar is 400 jaar geleden geplant in de tuin van de VOC in Kaapstad.  Op internet vonden we een lekker recept met deze peer, hoe kan het ook anders, gepocheerd met saffraandraadjes.

Appelallergie 

Sneeuwwitje kon natuurlijk beter geen hap nemen van een appel. Maar niet alleen sprookjesfiguren kunnen beter niet in een appel bijten. Sommige mensen zijn allergisch en krijgen een jeukerig, irriterend gevoel in hun mond. Met Santana (zie foto) en Elise schijnen ze daar geen last van te hebben. 

Koken, bakken, stoven en meer

Voor elke bereidingswijze bestaat er een geschikte appel. Bij de redactievergadering opperde Karin de Lange meteen haar favoriete recept.

Appel met griesmeel en amandelspijs

Nodig:

1 eetlepel rozijnen
1 grote appel
1 eetlepel citroensap
2 dl (soja-, amandel- of haver-)melk
1 eetlepel griesmeel
1/2 eetlepel suiker
25 gram amandelspijs

Was de rozijnen. Schil de appel en snijdt hem in stukjes. Breng een bodempje water aan de kook met het citroensap en de rozijnen. Voeg de stukjes appel toe. Kook de appel gaar, maar niet tot moes. Laat de appelcompote afkoelen. breng de melk aan de kook. Vermeng het griesmeel met de suiker. Strooi dit al roerend in de melk. Kook het griesmeel onder af en toe roeren in 7 minuten gaar. Verdeel de appelcompote over twee schaaltjes. Kruimel het amandelspijs erover. Schenk de griesmeelpap erover. Variatie: Voeg wat gehakte amandelen toe en/of roer gekonfijte vruchtjes door de griesmeel.

Maar je kunt natuurlijk net als Wiette van Klingerens kleinzoon er ook gewoon rauw in happen. Eet smakelijk!