Meteen na de ingang van Hal 8 in de Utrechtse Jaarbeurs zien we de eerste bekende stand van de 50PlusBeurs 2019: omroep Max, altijd hongerig voor nieuwe leden. Omringd door opvallend veel financiële dienstverleners als verzekeraars en banken. Notarissen vinden het belangrijk dat wij een levenstestament afsluiten. Op het eerste gezicht denk je als terugkerende bezoeker dat er misschien geen nieuws meer is onder de beurszon is maar al snel blijkt die conclusie een vergissing. Oude bekenden blijken nieuwe verhalen te hebben!

Vrijwilligers gevraagd

“Ik heb een paar jaar geleden al een verhaal over SeniorWeb geschreven”, denk ik vrijwilliger Jannie van der Sanden (65) af te wimpelen maar dan reken ik buiten haar vasthoudendheid. En zo sta ik toch op de stand te praten over de status quo van de vereniging die mensen helpt bij te blijven in onze rap veranderende informatiemaatschappij. “We zoeken vrijwilligers, vooral in Zuid-Holland, West-Brabant, Zeeland en Limburg voor onze 410 leslocaties,” beaamt communicatiemanager Saskia Hamminga Jannies verzoek tot oproep.

Problemen met robotica

Want SeniorWeb groeit gestaag door; inmiddels met zo’n 150.000 leden, waarvan er 20 de 100 zijn gepasseerd. Grootste probleem waarmee Jannie van der Sande senioren in Den Bosch en omstreken helpt: robotica in huis. “Na een snelle uitleg van de knoppen op de afstandsbediening is de monteur verdwenen”, aldus Jannie. “Ik was laatst bij een man die dus maar weer naar de deur strompelde om hem open te doen.”

SeniorWeb groeit gestaag.

Afstandsbediening niet universeel

Of ik de lezers van Meerdanvijftig.nl wil waarschuwen voor die universele afstandsbedieningen. ‘Want die zijn helemaal niet zo universeel. Bijvoorbeeld  niet als je met een usb-stickje naar foto’s op tv wil kijken.” Gelukkig zijn er dan altijd nog de helpers van Seniorweb. Als lid (33 euro per jaar) komen ze bij u thuis voor 5 euro per uur met een maximum van 25 euro.

Ruben van der Kleij en Frank de Haan leren 50plussers gitaar maken.

Debutanten op de 50PlusBeurs

We laten de internettechniek even voor wat het is en treffen om de hoek debutanten op de 50PlusBeurs 2019, gitaarmakers Frank de Haan en Ruben van der Kleij. Sinds een jaar of zes bieden Frank en Ruben een cursus in Heiloo aan, waarbij je zélf je gitaar kan maken. Zo’n 50 muzikale deelnemers per jaar helpen ze bij dit klusje. “En de helft daarvan is 50 plus”, aldus Frank en Ruben, respectievelijk 40- en 20plus. “Die gunnen zich daarvoor de tijd!” Zo’n cursus is niet goedkoop: 2000 euro exclusief materiaal maar dan heb je ook een machtig mooi maar vooral uniek exemplaar.

Boeken zijn er ook volop. Hé, het ‘Pioppi dieet‘, waarover wij al hebben geschreven!

Springmodules in matras

Ver boven het handjevol muziekaanbieders torent in Hal 9 het aantal gezondheidsstands uit. Waar we allemaal niet last van kunnen hebben op onze leeftijd….Ooit gedacht dat die nek- en rugklachten door een verouderd matras kunnen komen? Even stil staan betekent aangesproken worden en ik laat me meetronen om uit te leggen dat ik op de beurs een matras met springveermodules kan aanschaffen. Ligt het toch niet lekker? Geen nood, dan worden er gewoon een aantal modules vervangen. Daarvoor moet u natuurlijk wel wat dieper dan normaal in de portemonnee tasten.

Mijd koude yoghurt

Marloes Collins van het AllergiePlatform.

Bij de stand van het AllergiePlatform loop ik oude bekende Marloes Collins tegen het lijf. Ze verklapt het onderwerp van haar lezing vandaag alvast: prikkelbare darmen. En daar is wat aan te doen, geeft ze gratis advies. “Geen koude yoghurt eten ’s ochtends als ontbijt”, bijvoorbeeld. “Laat het eerst een half uurtje op kamertemperatuur komen of schenk er een scheutje warm water bij.” Er zijn heel wat boosdoeners die je -als je er gevoelig voor bent- beter kunt mijden. “Maar de belangrijkste zijn naast yoghurt, appels en peren, knoflook, suikervrij snoep en bloemkool.” Bedankt, en succes, Marloes!

Reizen op de 50PlusBeurs 2019

Ha! Daar zie ik in de verte de bekende stand van een cruiseaanbieder. Die mag ook niet ontbreken op de 50PlusBeurs 2019. Want als we niet tobben met onze gezondheid, dan willen we graag reizen! Of het nu op een e-bike is of met het vliegtuig. Tegenwoordig kunnen we die ook regelen aan de eettafel met een zelfstandig reisadviseur.

1000 zelfstandige adviseurs

Duur? “Nee, hoor,” bestrijdt de innemende Marieken Neijman van Ikwilreisadvies.nl. “Reisorganisaties betalen mij commissie als er wordt geboekt. De reiziger betaalt niets extra.” Als zelfstandig reisadviseur is Marieken aangesloten bij Travel Club. “Er zijn nu zo’n 100 reisadviseurs actief. Dan weet je dat Travelclub met 270 leden groot is.” Die collega’s staan elkaar graag bij, als een van hun een vraag heeft over de op maat gemaakte reis.

Zelfstandig reisadviseur Marieken Neijman.

Kennis rijker

Voorlopig pakken we gewoon nog even de trein terug naar huis. Maar na zo’n dagje 50PlusBeurs 2019 in ieder geval wel weer ervaringen en vooral veel kennis rijker.

De 50PlusBeurs duurt nog tot en met 21 september.