Buiten probeert een draaiorgel de oversteek van het Centraal Station naar de Utrechtse Jaarbeurs op te vrolijken. Binnen wordt tot en met zaterdag 22 september de 50PlusBeurs gehouden. Alsof je door een caleidoscoop naar het leven van een 50plusser kijkt; je treft er comfortabel wonen, heerlijk vakantie vieren tot de laatste uitvindingen en informatie om met groter en kleiner ongemak om te gaan. En dat alles met de positieve insteek van een dagje uit, dus: muziek!

Met de modeltrein

50olusser

Tevreden vrijwilliger Freek ter Wierike bij de modeltreinen.

Wat verder weg van de entertainers hoor je het zoemen van de elektrische treintjes over een indrukwekkend emplacement. Of is het het snorren van tevredenheid door vrijwilliger Freek te Wierike? Zijn treintjes zijn van zolder gehaald ter promotie van het volgende evenement Eurospoor in de Jaarbeurs van 9 tot 11 november. De eerste keer dat ze dat op deze beurs doen. “Op Prinsjesdag was het hier drúk!” beklemtoont hij. Maar ook nu staan er -overwegend mannen- met hun neus bovenop de slierten treintjes die langskomen over het meterslange tracé.

Op de fiets met steuntje in de rug

Mary Broekhuijsen bij een trike met ondersteuning.

Achter de stand van Eurospoor komen de bezoekers zelf in beweging. Nou já, wel met een accuutje onder het zadel! Het lijkt wel of het aanbod van elektrische fietsen op de beurs ieder jaar verder uitdijt. Ik raak in gesprek met Mary Broekhuijsen bij Maia Mobiliteit. Mary legt me een beetje uit hoe het is om op een trike te fietsen. “Liggend trappen, mmmmm,” zeg ik aarzelend. “Hoeveel overzicht heb je dan?” Enthousiast antwoordt ze, dat het prima fietsen is. Stoer voor jongeren maar ook geschikt voor mensen die om wat voor reden dan ook op een gewone fiets niet lekker zitten. “Zoals ik. Door mijn rugproblemen houd ik het niet lang vol en hierop zit je met een steun in de rug.” En natuurlijk, desgewenst met die ‘ondersteuning’, zoals de gevleugelde term in de fietsbranche is geworden. “Wil je het een keer uitproberen? Wij organiseren een gezellige fietsdag, waarop je op alle soorten trikes kan fietsen. Op onze website staan data.”

Zelf wereldreis organiseren

Grijsopreis.nl presenteert zich op 50PlusBeurs.

Met de belofte een kijkje te komen nemen, wandelen we zó de wereld in waarin geldt ‘Helpers, weg! Wij kunnen het zelf!’ Dat is althans de opzet van de website Grijsopreis.nl. Bedoeld voor mensen die hun eigen vakantie willen organiseren. Zoals Dick van Voorthuizen, die afgelopen jaar samen met zijn vrouw Marguerite een wereldreis heeft gemaakt. Voor een goede voorbereiding struinde Dick het internet af naar informatie ‘voor reizigers die wel actief zijn maar ook comfortabel willen verblijven.’ “Dan kom je op sites die bedoeld zijn voor backpackers, jonge mensen dus. Niet voor een 50plusser  die soms ook met gezondheidsvragen zitten.” Nadat hij alle versnipperde informatie had gevonden, kreeg Dick die van origine consultant is, het idee om wat met zijn vergaarde kennis te doen. En zo ontwikkelde zich een eigen website die sinds twee weken ‘live’ is en dus nog in de groei. Maar de vele landen die Dick en Marguerite hebben bezocht mét complete informatie staan er natuurlijk wel al op!

In Jaarbeurs valt voor 50plusser ook genoeg te ontdekken

Misschien ook een idee voor Ingrid en Nicole? Ik herken de twee fietsende wereldreizigers uit België die in 2016 ook op de 50PlusBeurs waren. “En heeft u al een van onze boekskes gelezen?”, vraagt Nicole aan me, als ik ze begroet in hun stand. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik dát nog niet heb gedaan. En dat terwijl de twee inmiddels al volop in voorbereiding zijn voor hun volgende wereldreis per fiets! “In 2019 gaan we via een stukje IJsland, Groenland en Canada op pad,” wijst ze op de wereldkaart die achter haar hangt. Tijdens de opsomming ‘Madagascar, Australië, Nieuw-Zeeland’ ben ik hun spoor al bijster geraakt. En dus vervolg ik  als 50plusser mijn eigen tocht maar over de gangpaden in de Jaarbeurs. Daar valt voor mij voorlopig nog genoeg te ontdekken.