’s Morgens vroeg in de auto schakelt Stella Ruisch de radio in op het moment dat ‘Delilah’ wordt gedraaid van Tom Jones. En spontaan zingen haar man en zij het refrein van het top100 nummer uit hun jeugd mee. Totdat haar man opmerkt: ‘Eigenlijk is het raar: zij gaat vreemd en dus mag de man in het liedje haar doden?’ Een wereldhit die een halve eeuw later wordt gezien in het perspectief van eerwraak en huiselijk geweld.

Leeft Tom Jones nog?

Mijn eerste gedachte bij het horen van ‘Delilah’ was:  “Leeft Tom Jones nog?” Ja, Tom Jones leeft nog. En hoe! Inmiddels 83 jaar oud, treed hij nog op. Vanaf december in Australië, voor wie hem nog wil zien. En ongetwijfeld zal hij daar ook nog de hit die wij deze ochtend hoorden zingen.

Terug in de tijd met ‘Delilah’ gezongen door Tom Jones.

What’s new, pussycat

Eerlijk is eerlijk, het was mijn man die het opviel dat we enthousiast meezongen ‘I felt the knive in my hand and she was no more.’ Als tiener verrijkte ik mijn Engels door mee te blèren met de hits van de Beatles maar ook van Tom Jones. De diepere lading van ‘Delilah’ ontging mij echter helemaal. Ik zong het net zo mee als die andere hit van mij ‘What’s new, pussycat.’

Delilah geïnspireerd door Carmen

Inmiddels weet ik dat de songwriters Barry Mason(tekst) en Les Reed (muziek) er in 1968 de Ivor Novello Award mee wonnen, zeg maar de Engelse Edison voor het beste liedje. En dat ze zich hebben laten inspireren door flamencomuziek en de opera ‘Carmen’, waarin de knappe hoofdrolspeelster haar geliefde voor een ander verlaat en dat net als Delilah met de dood moet bekopen.

40.000 vrouwen gedood omdat ze vrouw zijn

Maar ja, dat zie je toch eerder in het licht van de historie dan de hit van Tom Jones. Het komt me plotseling gek over die tekst van Delilah uit de speakers in onze auto. Misschien omdat de berichten over schiet- en steekpartijen inmiddels aan de orde van de dag zijn. En waarom is het logisch dat je als bedrogen geliefde tot geweld overgaat? In Nederland sterven er jaarlijks 40 vrouwen door de hand van hun (ex)-partner. Wereldwijd waren dat er in 2012 meer dan 40.000!

Sinds een aantal jaren hebben we er een term voor femicide; het doden van een vrouw, alleen omdat ze vrouw is.

Voortaan zing ik liever mee met een ander bekend muzieknummer dan Delilah: ‘Times, they are a-Changing’. Ook een hit maar dan van Bob Dylan.

Meer over geweld tegen vrouwen

Elk jaar besteedt Brigitte Leferink aandacht aan de wereldwijde campagne van ‘Orange the World’ tegen geweld tegen vrouwen. Vorig jaar kon je jezelf in een steunbetuiging laten zetten. Want geweld tegen vrouwen mag niet gelegitimeerd worden, ook niet door de wereldbekende hit Delilah van Tom Jones.

Openingsfoto: Optreden van de inmiddels in de adelstand verheven ‘sir’ Tom Jones in Cardiff dit jaar. Foto: Ben Salter/Flickr.com