Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er nog steeds meer dan 30 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemt ze dat. Stella Ruisch en Brigitte Leferink nemen regelmatig het stokje van haar over. Ze verwerkte Brigitte een restje quinoa in een vulling voor een avocado.

Lekker lunch- of voorgerecht

Bij recepten met quinoa wordt meestal uitgegaan van 75 gram per persoon. Dat betekent bij een verpakking van 400 gram dat ik altijd een restje quinoa over houd. Wat hiermee te doen? Er lag een avocado in de groenteschaal en in de koelkast vond ik een paar kerstomaatjes zonder bestemming. In de vensterbank stond een peterselieplantje met een paar sprietjes en er bleek een limoen die dringend aan verwerking toe was in de fruitschaal te liggen. De oplossing: alles bij elkaar en het resultaat ziet er prachtig uit. Het oog wil immers ook wat. Een lekker lunch- of voorgerecht.

Gevulde avocado

Nodig voor twee personen:

  • Restje quinoa
  • Een paar kerstomaatjes
  • Wat takjes peterselie
  • 1 avocado
  • 1 limoen
  • Paprikapoeder (of als je van pittig houdt cayennepeper)

Bereiding:

Kook de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking en laat afkoelen of gebruik een restje gekookte quinoa. Snijd de kerstomaatjes in vieren. Knip de peterselie. Snijd de avocado in tweeën, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees van de avocado in kleine stukjes. Pers de limoen uit. Meng de gekookte quinoa met de kerstomaatjes, peterselie en avocadostukjes. Voeg zoveel limoensap toe als je lekker vindt. Strooi er paprikapoeder of cayennepeper overheen en schep alles nog een keer goed door. Vul de avocadoschillen met het quinoamengsel.

Eet smakelijk!

Meer vegetarische recepten

Op zoek naar vega recepten? Karin de Lange kookt uit haar hoofd deze vegetarische chili met ratatouille maar ook sperziebonen in een indonesisch jasje. Van linzen kun je natuurlijk ook een lekkere soep maken. Brigitte Leferink maakte een lekkere aardappelsoep en van de restjes in haar koelkast chili sin carne. ‘Een campinggerecht’ noemt Stella Ruisch haar tahoe met taugé. En natuurlijk kun je dan ook een keer een lekkere salade maken. Of probeer eens dit recept van ‘vergeten’ geroosterde groenten. Meer recepten lezen, kan. Klik dan hier.

Foto: ©Brigitte Leferink