Er wordt steeds minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog steeds 34 kilo per persoon weggegooid. Karin de Lange gooit zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegt ze daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’, noemt ze dat. Blijf in vakantiesferen en maak van dat halve potje zongedroogde tomaten in de koelkast sobrasada!

We zijn net terug van een vakantie in het Spaanse Andalusië. Op het ontbijtbuffet in het hotel lagen minuscule cupjes met de mysterieuze naam ‘sobrasada’. Dat moest uitgeprobeerd. Het bleek een zacht smakend tomaten-paprikasmeerseltje voor op brood, eventueel onder of bovenop de kaas of vleeswaren. Licht peperig. Eénmaal weer thuis moest dat toch uitgeprobeerd worden. En omdat ik graag experimenteer, voegde ik bij het recept dat ik online vond, ook wat van mijn eigen ingrediënten.

Mallorquins of Spaans

Sobrasada komt oorspronkelijk uit Mallorca, volgens het recept op Culy.nl. Maar je komt het ook wel elders in Spanje tegen. Het is gemaakt van chorizo, reuzel en kruiden. Je kunt het gebruiken op een blokje kaas, als saus bij de pasta of rijst, als vulling voor een pasteitje of bij een eitje. Nu ben ik een flexitariër. Vlees eet ik alleen buiten de deur. Maar wat bleek, er is ook een recept voor een vegetarische variant. Het recept, via Google Translate van Spaans naar Nederlands vertaald, riep wel wat vragen op. Dat maakte dat ik met de ingrediënten ben gaan spelen en een versie à la Karin heb gemaakt.

Sobrasada à la Karin

Nodig:

  • Half potje zongedroogde tomaten in olie
  • Twee puntpaprika’s uit pot gegrilde paprika’s
  • twee eetlepels fijngehakte gemengde noten
  • een eetlepel tartex (vegetarische paté) of een eetlepel paté van vlees of chorizo, fijngesneden.
  • theelepel komijn
  • theelepel paprika, zoete of hete naar smaak
  • eetlepel wijn- of appelazijn
  • eetlepel olijfolie
  • scheutje (kokos)room desgewenst
Aan de slag met noten en zongedroogde tomaten.

Bereiding:

Hak de noten fijn in een vijzel. Snijd de tomaten uit de olie in kleine stukjes. Idem de paprika’s. Doe dit in de blender. Voeg de komijn en paprikapoeder toe. Daarna de olie en de azijn. Tot slot de (vegetarische) paté of chorizo in kleine stukjes. Een scheutje room voor de smeuiigheid, maar dat kun je ook weglaten.

Ik heb er een mespuntje wasabi bij gedaan. Maar als je al hete paprikapoeder gebruikt, is dat niet nodig. De wasabi (een restje) maakte mijn sobrasada flink peperig. Kun je dus beter weglaten, als je een zacht smaakje wilt. Laat de blender draaien tot het een samenhangend smeuig mengsel is. Je kunt het twee weken in de koelkast goed houden in een potje dat je vantevoren hebt gesteriliseerd. Dat doe je door het potje en deksel enkele minuten in kokend water te verhitten, met een pollepel uit het water halen en op een schone theedoek uit laten lekken.

Meer lezen over vegetarische recepten

Op zoek naar meer vega recepten? Karin de Lange kookt uit haar hoofd deze vegetarische chili met ratatouille maar ook sperziebonen in een indonesisch jasje. Van linzen kun je natuurlijk ook een lekkere soep maken. Brigitte Leferink maakte een lekkere aardappelsoep en van de restjes in haar koelkast chili sin carne. ‘Een campinggerecht’ noemt Stella Ruisch haar tahoe met taugé. En natuurlijk kun je ook een keer een lekkere salade maken. Of probeer eens dit recept van ‘vergeten’ geroosterde groenten. Nog meer recepten lezen, kan. Klik dan hier.

Foto’s: ©Karin de Lange