Jacky* en haar man waren 36 jaar bij elkaar toen ze hun winkel waar ze beiden in werkten, van de hand deden. Het grote genieten kon beginnen! Maar wat als dan blijkt dat je niet hetzelfde denkt over dat grote genieten? Jacky en haar echtgenoot bedachten hun eigen oplossing: een lat-relatie met eigen man.

Op kruispunt in je leven

Opnieuw sta je op een kruispunt in je leven: 50-plus en je komt onverwacht alleen te staan door een scheiding of overlijden. In een serie artikelen wijdt Meerdanvijftig.nl aandacht aan een nieuwe levensstijl voor oudere ‘singles’. Tineke Hendriks was niet op zoek en vond toch Henk, Ria Bisseling besloot alleen verder te gaan en Thea Volmeijer is na de dood van haar man gelukkig in een woongroep. Groepswonen komt ook steeds meer in zwang.

Eigen dag indelen

“Voor het eerste in mijn leven heb ik de tijd en de vrijheid gekregen mijn eigen leven vorm te geven”, vertelt Jacky. “Ik kan mijn dagen indelen zoals ik wil, dat heb ik nooit gekund.” Toen Jacky net 20 was kreeg ze haar eerste, bewust geplande, kind. “Dat betekende wel dat we serieus aan het werk moesten. Mijn man ging toen bij zijn vader in de zaak en de afspraak was dat ik thuis de boel draaiende hield. Dat moest wel want hij maakte lange dagen van 8 uur ’s ochtends tot half twaalf ’s avonds.”
Daarnaast verrichte Jacky hand- en spandiensten voor de zaak die thuis gedaan konden worden. “Vanaf dat onze jongste tien jaar was, werd dat meer: ik werkte veel mee in de winkel en deed onder andere de administratie.”

Uiteindelijk leidde het tot ruzies…

Toen ze twee jaar geleden met de zaak stopten, kochten ze een huis in het buitenland om daar een deel van het jaar te gaan wonen. “Daar moest nog veel aan gedaan worden”, legt Jacky uit. “Al snel bleek dat mijn man zich verloor in het klussen, hij wilde ook een groot deel van onze tijd in het buitenland verblijven. Ik had dat al snel gezien en wilde eigenlijk ook niet te lange tijd van mijn thuisbasis, kinderen en kleinkinderen zijn. Ik was gewend aan continuïteit, vaste bezigheden en mijn clubjes. Dat verdwijnt als je steeds lange tijd van huis bent; je kunt bij wijze van spreken nog geen cursus volgen…”

Andere invulling van leven na kinderen

Dat beide echtelieden hun tijd anders wilden indelen verhield zich niet tot elkaar. Jacky: “Dat zorgde voor frictie. Er kwam onenigheid en die ontaardde in ruzies. Al die jaren ging de winkel altijd voor en ook de kinderen kostten natuurlijk veel tijd. Toen dat wegviel, vonden we beiden dat we geen verantwoordelijkheid aan de ander hoefden af te leggen hoe we onze tijd wilden besteden. Ik had een heel ander idee over hoe ik mijn leven wilde leiden dan mijn man.”

Niet het huwelijk dat onze ouders hadden…

Ze besloten niet tot een scheiding, maar Jacky’s man zou hun huis in Nederland verlaten. “Vooral omdat ik hier in de buurt veel contacten en mijn clubjes heb, en de tuin waar ik erg aan gehecht ben”, legt Jacky uit. “Hij kocht een huis zo’n 30 kilometer hier vandaan. In eerste instantie waren we heel verdrietig omdat we dachten dat we geen contact meer zouden hebben. Maar we waren zo lang bij elkaar geweest en wilden de dingen die we beiden leuk vonden intact houden.”

Platonische lat-relatie met eigen man

Zo besloten ze samen naar de verjaardagen en feesten van kinderen, kleinkinderen, andere familie en goede vrienden – die ze al lang kenden – te gaan. Maar ze gaan ook samen naar de film. “Dan zijn we een paar uur samen en dan is het heus gezellig. We praten veel met elkaar en zijn erg close. Het is meer dan vriendschap, je zou kunnen zeggen dat we een platonische lat-relatie hebben; dus zonder seks. Absoluut niet het huwelijk dat onze ouders hadden…”
Het zou best kunnen dat ze op termijn weer gaan samenwonen, beseft Jacky. “Maar dan op een andere manier; ik zou nooit meer een gezamenlijke huishouding willen voeren. Ik kan me voorstellen dat mijn man een aanbouw realiseerde met eigen ingang waar ik zou gaan wonen. Ach, misschien is 36 jaar lief en leed delen niet meer van deze tijd…”

Nog belangstelling voor zelfde dingen

Er zijn nog veel zaken die Jacky en haar man binden, zoals de financiën en hun kinderen. “En niet te vergeten de hond”, vult Jacky aan. “Als ik met vakantie ben of ziek dan komt mijn man de hond halen. En mocht mijn man erg ziek worden dan zal ik zeker voor hem gaan zorgen.” Ze vindt het fijn dat haar man en zij nog altijd belangstelling hebben voor dezelfde dingen. “Zo bespreken we films en boeken. Hij weet bijvoorbeeld veel over de vogels in zijn beide tuinen en ik vind een gesprek daarover heerlijk. We vonden elkaar ook altijd in de lange afstandswandelingen die we samen tijdens vakanties maakten. Dit jaar gaan we dat weer doen. Maar wel vanuit een groot huis met veel kamers, niet vanuit een stacaravan!”

*In verband met de privacy is Jacky niet de echte naam van de geïnterviewde

Foto: Unsplash/Kelly Sikkema