Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Deze week tipt Stella Ruisch Studio Europa, onderdeel van de NOS Sportzomer. Vakkundig door de NOS gemaakte televisie die leuk is, ook voor mensen die geen fanatieke sportliefhebbers zijn.

Sportzomer? Dat betekende wandelen of fietsen…

Het gezin waarin ik ben opgegroeid week qua voetballiefde af van wat in de jaren zestig normaal was. Niet mijn vader maar mijn moeder siste naar ons ‘Stil!’, als wij door een belangrijke wedstrijd heen praatten. Van lieverlee gingen mijn vader en ik een eindje om, als er een belangrijk sportevenement was. Soms hoorden we het gejuich uit het Olympisch Stadion in Amsterdam opklinken, terwijl wij met zijn tweeën op het lege plein ervoor bij de Febo een kroket uit de muur trokken. Sportzomer? Dat betekende na het avondeten wandelen of fietsen.

Van wedstrijdverslag tot sportshow

In de loop der jaren ben ik echter met een andere blik naar sport en sportprogramma’s gaan kijken. Misschien ook door mijn werk; beroepshalve leerde ik de krant uitspitten, dus ook het sportkatern. EK’s, WK’s en Olympische Spelen waren belangrijke journalistieke momenten. Zo heb ik de ontwikkeling meegemaakt van wedstrijdverslag naar sportshow en de komst van NOS Sportzomer. Te beginnen natuurlijk met iconen als Theo Koomen, Mart Smeets en het inmiddels beruchte trio van Voetbal Inside, Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp.

Oranjezomer belegen keuze

Ook nu is het trio prominent aanwezig op televisie met hun programma Oranjezomer bij SBS6. Met alle ophef over de uitspraken van Johan Derksen, kreeg ik afgelopen week echter het gevoel dat ik naar een -slecht- toneelstukje voor drie heren zat te kijken. De aanvulling met sportverslaggeefster Hélène Hendriks doet vooral aan als een belegen en gedateerde keuze. Google haar naam en je komt niet voor niets  ‘borsten’ tegen.

Oranjezomer: toneelstukjes voor drie heren….

Nee, de winnaar is wat mij betreft Studio Europa als onderdeel van NOS Sportzomer. Presentatoren Henry Schut en Sjoerd van Ramshorst drukken samen met Jeroep Stekelenburg en Tom Egbers hun stempel op het programma door hun journalistieke kwaliteiten en dat is ook wel eens verfrissend. Natuurlijk gaat het over voetbal, maar het was ook leuk en informatief om afgelopen woensdag Marco van Basten, Ibrahim Afellay en Guus Meeuwis over de stress voor een optreden te horen vertellen. Voeg daaraan de immer vrolijke muziekkenner Leo Blokhuis aan toe en je hebt een televisieprogramma dat ook leuk is voor wie niet zo goed thuis is in buitenspelposities, 3-4-3 en 3-5-2.

Henry Schut en Sjoerd van Ramshorst: geen ego maar journalistiek hart.

Complimenten aan de mannen en vrouwen achter de schermen die samen met de presentatie en de regie, de journalistieke items verzinnen, de gasten uitnodigen en er zo een DeWereldDraaitDoor-sfeer creëren maar dan zonder het jachterige van overweldigende persoonlijkheid Matthijs van Nieuwkerk. De NOS-sportzomer; wat een heerlijk vooruitzicht om straks ook te kijken naar de Olympische Spelen en de Tour de France!

Meer kijktips

Geen zin in sport? Dan hebben we genoeg andere tips voor u! Ga naar de bioscoop en kijk naar de indrukwekkende film De Slag om de Schelde. Ook Molukkers in Nederland is zeer de moeite waard, vindt Marlies Mielekamp. Luchtiger amusement biedt Lupin, waarvan net het tweede seizoen op Netflix is begonnen. Aangestoken door muziek? Kijk dan afleveringen van Beste Zangers, tipt Brigitte Leferink.

Openingsfoto: Studio Europa zendt uit vanuit NOS-complex Heideheuvel.