De succesvolle serie kookboekentips die Brigitte Leferink voor ons maakte op Facebook krijgt daar vanaf morgen een even mooie serie als vervolg: boeken, waarin een land (streek of stad) een belangrijke rol speelt. Toen het op de redactievergadering ter sprake kwam, raakte Stella Ruisch meteen enthousiast. Ze doet al jaren tijdens vakanties aan lezen op locatie.

La vida intima…

Net terug van een bezoek aan Mallorca, leg ik het boek ‘La vida intima de Felipe II’ (Het intieme leven van Filips II) met bijbehorend woordenboek weer terug in de kast. Al jaren gaat het mee op vakantie als de bestemming Spanje is. Inmiddels ben ik tot over de helft gevorderd. Begin 21ste eeuw aangeschaft bij een stedentripje naar Madrid, leek het mij wel een toegankelijk boek om de Spaanse taal te oefenen en iets leuks te lezen op locatie. Dat laatste valt een beetje tegen, want de schrijfster heeft haar pen zwaar in het katholieke geloof gedoopt. Geen sappige of romantische details, waarop ik bij ‘intima’ had gehoopt…

Lezen over Bedoeïenen in Jordanië

Gelukkig zijn er genoeg andere boeken, die ik op ‘locatie’ heb gelezen en die me daardoor altijd zijn bijgebleven. Zoals ‘Ik woonde in een grot’ van Marguerite van Geldermalsen uit 2006. De Nederlandse werd verliefd op de Jordaanse souvenirverkoper Mohammad Abdallah Othman die ze in Petra ontmoette. Tot zijn dood na 20 jaar huwelijk woonde ze met Mohammad in een van de grotten in het gebied dat 2000 jaar geleden werd bewoond door de Nabateeërs. Sindsdien is de plek in Jordanië Unesco Werelderfgoed, dat jaarlijks door vele toeristen zoals ik wordt bezocht.

Met het boek in het achterhoofd….
….kijk je toch anders rond in Petra.

Indiana Jones in Peru

Vlak voordat het coronavirus de wereld in zijn greep kreeg, maakte ik nog een verre reis. O.a. gingen we naar Peru, het land waarover ik als 12-jarige een werkstuk maakte. Dat ging over de Inca’s, dus het kon niet anders dat ik op locatie het  boek over Macchu Pichu  van Christopher Heaney las: ‘Cradle of Gold’, de ontdekking van de Inca-stad door Hiram Bingham in 1911. Jammer, dat het niet in het Nederlands is vertaald, want het boek leest als een spannend avontuur van Indiana Jones.

Knielen op een bed van violen

Maar ook in Nederland vind ik het leuk om op locatie te lezen. Zo nam ik ‘Knielen op een bed van violen’ van jan Siebelink mee toen ik in de buurt van Arnhem verbleef. En andersom ging ik ook ná het lezen van  De Da Vinci Code tijdens een bezoek aan Edinburgh naar Rosslyn Chapel. Overigens is deze mooie maar bevreemdende kapel het bezichtigen meer dan waard. Met terugwerkende kracht vond ik het boek van Dan Brown niet langer zo ver gezocht als ik dacht.

Rosslyn Chapel bij Edinburgh prikkelt niet alleen de fantasie.….
van Dan Brown.

Ik kijk dus nu al uit naar alle mooie boeken die Brigitte Leferink gaat tippen! Volg ons ook op Facebook en mis voortaan niets meer! Heeft u ook een boek waarin een land of streek een belangrijke rol speelt en waaraan u nog steeds terugdenkt? Laat het ons weten en schrijf naar info@meerdanvijftig.nl.

Alvast wat tips voor lezen op locatie

Dankzij Brigitte Leferinks verhaal over Raynor Winn droom ik van de lange afstandswandeling die ze maakte langs de Zuid-Engelse kust. Maar ook van Vlieland waarover ze de mooie biografie van Betzy Akersloot-Berg– las. Door Wiette van Klingerens recensie van de boekenserie De Cazalets staat ook Sussex op mijn wensenlijstje. Karin de Lange schreef over het boek van Lize Spit ‘Het smelt’, een verdrietig verhaal maar ook zó prachtig Belgisch. Net als de boeken die Griet op de Beeck schreef zoals ‘Vele hemels boven de zevende’.

Openingsfoto: Zomerhuis met zwembad (Frankrijk), De koningin van Paramaribo (Suriname), Hoge bomen in Hanoi (Vietnam) en Tikkop (Zuid-Afrika); allemaal gelezen op locatie. ©Stella Ruisch