Elke week geven we op Meerdanvijftig.nl een tip om op het scherm naar te kijken. Haak aan bij het afgelopen week gestarte seizoen van Boer Zoekt Vrouw.
Meeste brieven voor Jouke
Het record van boer Tom, de tulpenteler uit seizoen acht, is niet gesneuveld. Hij kreeg 1808 brieven. In de nieuwe serie van Boer zoekt Vrouw is het hoogste aantal brieven 434. Op 29 augustus 2021 presenteerden de acht boeren en twee vrouwen van het twaalfde seizoen zich. In de afgelopen periode kon je reageren en werden de eerste televisieopnames gemaakt. De Friese Jouke kreeg dit keer de meeste brieven.
Terugkijken op website Boer zoekt Vrouw
Miljoenen mensen kijken al jaren naar dit populaire programma van de NPO dat vanaf het begin wordt gepresenteerd door Yvon Jaspers. Op de website van Boer zoekt Vrouw kun je alle seizoenen van deze kijkcijferhit terugkijken. Van seizoen 2004/2005 tot die van vorig jaar. Als ik de foto’s van de boeren uit al die afleveringen bekijk, komen er allerlei herinneringen boven. Dat derde seizoen, waarin we voor het eerst een boerin zagen, Agnes, op zoek naar een man en waarin boer Frans, Nederland veroverde met zijn Twentse dialect. Hij kreeg een eigen programma op RTV Oost. Gladiolenteler Jos en Dycke uit seizoen vier duiken eens in de zoveel tijd op in de pers, zij zijn nog steeds samen. En dan boer Geert, bijgenaamd Geile Geert. Of hij anno nu het eind van de uitzending zou hebben gehaald is de vraag. Hij was bijzonder handtastelijk.
Boer zoekt Vrouw, Boer zoekt Man en Boerin zoekt Vrouw
Het programma probeert regelmatig een nieuw element toe te voegen. In 2012 was dat boer zoekt man. De Achterhoekse Willem was de eerste homoseksuele boer die een partner zocht. In 2013 gingen vijf geëmigreerde boeren (vier mannen, één vrouw) op zoek naar een levensgezel en het seizoen erop zocht boerin Bertie een vrouw. De Zeeuwse Bertie trad na de opnames op in verschillende tv-programma’s en verwierf daarmee ook buiten de kijkers van Boer zoekt Vrouw publiek. In oktober 2017 kreeg zij de ‘Vrouw in de Media Award’ voor de provincie Zeeland vanwege haar bijdrage aan het doorbreken van rolpatronen.
Ligt het aan de naam?
Boer zoek Vrouw blijft mateloos populair. Deskundigen buigen zich over de vraag hoe dat komt. Het succes verklaard. De belangrijkste redenen lijken de authenticiteit en de mogelijkheid om je te identificeren met deelnemers. Bovendien volgt het programma een vast format, het is lekker herkenbaar. Soms heb ik met deelnemers te doen, zoals met de tweelingbroers Jan en Martin uit seizoen zes. Ze vielen gelijk af omdat ze te weinig brieven ontvingen: Jan kreeg er zeventien, Martin slechts drie. Afschuwelijk lijkt me dat. Als heel Nederland ziet dat zo weinig vrouwen belangstelling voor je hebben. Je zou bijna denken dat het aan de naam ligt, in het seizoen ervoor kreeg een andere Martin maar twee brieven. Witlofteler Rob was dit jaar de hekkensluiter als het om het aantal brieven gaat. Hij kreeg er acht. Maar er zaten wel mooie bij.
Hoe gaat het verder met de boeren…
De komende weken kunnen we vijf boeren via de televisie volgen. De andere vijf, die het minste aantal brieven kregen, kun je online volgen. Ik ben benieuwd hoe het dit keer zal gaan. Vinden Jouke en Hans de ware liefde? Luiden over een tijdje de bruiloftsklokken voor Evert, Rob of Janine? Hoe gaat het verder met Hilda die een traantje wegpinkte toen ze de brief las van de vriend van haar overleden vriendin? Om het geheugen op te frissen kun je de kick off en – als je die gemist hebt – het bezorgen van de brieven terugkijken. En dan op naar avonden tenenkrommende, tranentrekkende, ontroerende, verbazingwekkende, hilarische en o zo vertrouwde televisie.
Goede afleiding
Boer zoekt Vrouw is fijne afleiding van het oorlogsnieuws uit Oost_Europa. Het is gemaakt in de beste traditie van een aantal televisieprogramma’s van Nederlandse bodem. Zoals Beste Zangers van Nederland of First Dates, waar Brigitte al eerder over schreef. Net als Project Rembrandt en Heel Holland Bakt, waarin meedoen belangrijker is dan winnen. Programma’s waarvan je dus blij wordt bij het kijken. Zo tipten we ook andere programma’s van omroep Max. Karin de Lange vindt afleiding bij ‘Even tot hier‘ en Stella Ruisch geniet van Oogappels. Programma’s die ook terug zijn te zien via NPOStart en NPOPlus.
Alle foto’s: © Linelle Deunk/KRO-NCRV
Recente reacties