Mijn dochter doet mee aan een onderzoek, waardoor er meer dan gemiddeld meer dan een echo wordt gemaakt. En dan mag er van de verloskundige -heel aardig- ook bezoek mee. Nieuwsgierig als ik ben, wil ik wel een blik werpen in de baarmoeder.

Nieuwe generatie oma’s

Midden in een druk leven, krijgt Stella Ruisch te horen dat ze voor het eerst oma wordt. Hoe gaat een vrouw met een drukke baan, die na bijna 30 jaar opvoeden en verzorgen, net weer geniet van een vrij bestaan daarmee om? Dit is aflevering 10 van een serie blogs over de nieuwe generatie oma’s.

En zo groeien we samen met de baby mee naar het moment dat we de echo kunnen toetsen aan de werkelijkheid. Klopt dat wipneusje echt? En heeft hij echt de lange beentjes die de verloskundige in opgevouwen staat waarneemt?

Echo uit het verleden

Van de drie kinderen heb ik alleen bij de tweede zwangerschap een echo gehad. En alleen omdat er getwijfeld werd aan de lengte van mijn zwangerschap. Mijn dochter kan inmiddels een stripboek aanleggen van de foto’s, terwijl ik van die ene keer niet eens een afdruk mee kreeg. In het pre pretecho-tijdperk was een echoscopie een strikt medische aangelegenheid.

Dat waren de jaren waarin de Bloemenhovekliniek in Heemstede landelijk in het nieuws kwam als abortuskliniek. Er werd een felle discussie gevoerd over het recht van de vrouw om een zwangerschap te mogen afbreken. Mijn toekomstige, niet eens fanatiek katholieke, man weigerde een vriend financieel te helpen om een abortus mogelijk te maken.

Recht op ideale start

En ik stemde eind jaren zeventig principieel niet op het CDA omdat ze anti-abortus waren. Als vijftigplusser vind ik nog steeds dat mensen het recht hebben zelf te beslissen of ze het kind willen laten komen of niet. En ook elk kind op deze aarde heeft wat mij betreft het recht op een ideale en dus gewenste start met liefst twéé liefhebbende ouders.

Kleinzoon zien in full color!

Zelf zeg ik altijd dat ik na de geboorte van mijn eerste kind nooit meer tot abortus zou kunnen overgaan, “sinds ik gezien heb wat er uitkomt”.  En met al die kennis van nu over het ongeboren leven, lijkt het me nog moeilijker om zo’n besluit te nemen. Het lichaam van mijn dochter houdt mijn kleinzoon nog verborgen, voor mij is het kind al sinds de eerste kennismaking in de kamer van de verloskundige aanwezig.  Maar ik heb hem inmiddels nu zo vaak in zwart-wit gezien, het mag nu wel in full color!