Opgevoed met altijd je bord leeg eten, is me dat in restaurants weer afgeleerd. Door schade en schande, want lang liet ik me als bescheiden eter verleiden om toch zoveel mogelijk naar binnen te werken. Met als gevolg dat ik me regelmatig uren na het diner opgeblazen en niet lekker voelde. Positief signaal is nu het onderzoek van Wageningen Universiteit en Van der Valk om minder vlees en meer groente -licht verteerbaar- te serveren. Wat blijkt? Niemand mist het en eet dus stiekem gezonder want 2x zoveel  groente. Maar ook daar kun je te ver in gaan. Vorige week in Rotterdams restaurant kreeg ik vier schaaltjes goedgevuld met groente. Zeker twee  keer de voorgeschreven hoeveelheid van 200 gram per persoon per dag. Tot mijn grote verdriet kon ik niets delen met tafelgenoten en ging een groot deel de afvalbak in. Mag het een íetsje minder!!!