Verrassing in een kerstpakket: een oud-en-nieuwspel. Brigitte Leferink kreeg het jaren geleden. Een spel dat in een beperkte oplage was gemaakt. De bedoeling ervan was met elkaar op het afgelopen jaar terug te blikken door om de beurt een vraag te stellen. Helaas zat het spel een beetje knullig in elkaar en was het snel versleten maar de vragen die erbij hoorden schreef Brigitte in een notitieboekje. Daarmee begon de traditie van haar eigen jaarverslag.

Wie verdient er een fles champagne?

Ieder jaar in de eerste week van januari pakte ik het lichtgroene notitieboekje met witte bloemetjes en beantwoordde de vragen. Ik schreef de vraag met zwarte inkt, het antwoord met blauwe. Een van de vragen was: ‘Wie verdient een fles champagne?’. Soms gaf ik die (op papier) aan een lieve vriendin, het jaar erop aan een held uit het wereldnieuws en weer een jaar later aan een collega die me uit de brand had geholpen. Een enkele keer deelde ik grif uit en werd in mijn eigen jaarverslag een hele krat champagne verspreid.

Wie verdient er een fles champagne?

Boekje zoek

Helaas is het boekje zoek. Sinds mijn laatste verhuizing kan ik het niet terugvinden. Met het eind van het jaar in zicht, ging ik afgelopen weken nog eens op zoek. Voelen achter de boeken in de boekenkast, de krat met oude agenda’s omgekiept en doorzocht, de stapel halfvol geschreven notitieboekjes uitgemest; alles zonder resultaat.

50+1 nieuwe vragen voor een eigen jaarverslag

Gelukkig ben ik niet voor één gat te vangen. Met de vragen uit het oud-en-nieuwspel in gedachten, verzon ik zelf 50 nieuwe vragen. Gegroepeerd rond 9 thema’s: Mensen, Feesten & Partijen, (Vrijwilligers)Werk, Buiten & Sport, Spullen, Favorieten, Gevoelens, Van Alles Wat en 1 extra vraag voor het komende jaar. ‘Wie geef je een fles champagne’ zit er niet bij, wel iets soortgelijks. De komende tijd zal ik aan de hand van deze vragen mijn persoonlijke jaarverslag maken. Ik twijfel nog of ik het op de computer ga doen en verfraaien met foto’s (en daarna wellicht nog printen) of dat ik kies voor de beproefde formule van een (nieuw) notitieboek. En dan volgend jaar opnieuw, en het jaar erna en zo door. De traditie gaat in aangepaste vorm verder.

Brigitte Leferink heeft voor het persoonlijke jaarverslag een handleiding gemaakt met niet alleen de 50 + 1 vragen maar ook schrijftips om je verslag extra aantrekkelijk te maken, voorbeelden om creatief te schrijven en je verslag te verlevendigen met verschillende schrijfvormen. De handleiding kun je ieder jaar opnieuw gebruiken en kost slechts € 24,00.

Je ontvangt de handleiding na overmaking van € 24,00 op bankrekeningnummer NL46 INGB 0008 4783 50 t.n.v. B. Leferink onder vermelding van ‘Schrijf je eigen jaarverslag’, je naam en e-mailadres.

Doe je mee?

Meer lezen

Brigitte Leferink geeft ook een cursus intuïtief schrijven. Leuk om toe te passen bijvoorbeeld op speciale dagen als Moeder- en Vaderdag.