De hele wereld is digitaal geworden. Zelfs mijn schoonmoeder van 80 ‘whappt’, zo noemt zij appen. Wij krijgen thuis steeds vaker een appje met een foto van mijn schoonmoeder tussen kleurrijke bloembollenvelden of een kiekje van haar en haar zus tijdens een lunchhapje. En dan behoort ze nog tot de generatie die liever iets op papier leest. Dat doen wij allang niet meer. Of het nu de telefoon, de routeplanner of het boekhoudprogramma is. We doen steeds meer achter ons scherm op het werk of ’s avonds op de tablet of de mobiele telefoon. Niet zo gek dat we als tegenwicht steeds meer de natuur op zoeken.

Wanhopig op zoek naar rust in de natuur

Het laatste onderzoek over onze mediatijdsbesteding is waarschijnlijk al achterhaald. Maar in 2015 besteedden we al een schrikbarende 8 uur en 33 minuten aan mediagebruik (zie Media:tijd.nl)Zo gek is het dus niet dat we wanhopig op zoek zijn naar rust. En dat we die vinden tussen de bomen, op het strand en kijkend naar vogels.

Veel moois gezien op beurs Maison&Objet

Onlangs bezocht ik voor mijn werk Maison&Objet in Parijs. M&O is één van de grootste woon- en lifestyle beurzen. Het is de plek waar grote woonwinkels en warenhuizen inkopen voor de volgende seizoenen. Hier zie je ook de verschillende trends die straks onze woonkamers gaan bereiken. Wat is hier veel moois te zien!

Franse Now’s Home.

Vogel vliegt je interieur binnen. Foto: Now’s Home.

Een onsje minder prikkels in interieur

Eén van die trends is dat de natuur ons huis binnenkomt. De natuur moet helpen ons ook thuis op de bank te ontspannen. We ervaren al genoeg prikkels van onze oplichtende en bliepende social media. Dus in ons interieur mag het wel een onsje mínder. De ervaring met de natuur vertaalt zich op verschillende manieren in onze woningen. Soms letterlijk, soms met een knipoog of in abstracte vormen. Lampen die op wolken lijken of een knutselwerkje van onschuldige schaapjes.

Natuur onschuldig en zacht

Hieronder heb ik een paar trends geselecteerd die op een eigen manier met de natuur spelen. Sommige trends zijn kostbaar, andere zijn heel eenvoudig toe te voegen aan je interieur. Bijvoorbeeld theelichtjes met insecten. De natuur wordt bijna op een kinderlijke manier beleefd. Onschuldig en zacht.

Natuur in interieur

Lampen als een wolkenlucht.

Lamp alsof je wolk aanraakt

Deze lampen van het Franse Now’s Home zijn van zacht geplisseerd stof. Het materiaal voelt alsof je een wolk aanraakt. De vormen zijn verschillend, waardoor het lijkt alsof je een Hollandse wolken lucht aan je laat voorbijtrekken.

Insecten op serviezen en prints

Eenvoudiger zijn de theelichtjes van Marie Michielssen van Serax. Een goed voorbeeld hoe we steeds meer houden van de natuur. Zelfs als de beestjes kriebelen of in de nacht door onze slaapkamer fladderen, willen we ze toch naar binnen. We gaan ze steeds meer zien op serviezen of in prints op de muur.

Theelichtjes van Serax

Theelichtjes van Serax.

Natuur met een knipoog

Deze glazen terrariumpotten uit Italië zijn een beetje echte natuur. Leuk, die knipoog! Het laat je fantasie gaan. Waar gaan deze wandelaars naar toe? En waar is dat stukje groen te vinden? Er zijn nog veel meer gekke terrariumpotten te vinden bij deze Italiaanse kunstenaars. Natuur is leuk en het leven moet niet al te serieus worden genomen. Kijk maar eens naar deze ‘crime scenes’.

Arti-terrariumpotten met een knipoog (http://www.terrariumart.it)

Terrariumpotten van Arti met een knipoog.

Volwassen knuffels

Kinderlijk leuk zijn ook deze bank van schaapjes en luie stoel van koalabeertjes. Allemaal knuffels. Het oogt echt maar het zijn speelgoed knuffels die we graag aan onze kinderen of kleinkinderen cadeau doen.

Een stoel van Koala beertjes.

Een stoel van Koala beertjes (AP COLLECTION).

Schaapjes om mee te spelen

Het kan ook een stuk eenvoudiger dan met grote meubelstukken. Daarom deze schattige schaapjes om mee te spelen of neer te zetten. Een combinatie van natuur en zachtheid. Natuurlijk kun je ook een wandeling in de natuur te maken, met de telefoon op stil. Of voor het slapen gaan een ouderwets papieren boek te pakken. Maar toch…. zo’n zacht schaapje in mijn kast vind ik wel een fijne trend.

Houten schaapje.

 

 

BewarenBewaren