Goede voornemens voor het nieuwe jaar? Misschien moeten we dan eerst eens wat ergernissen van het oude jaar overboord gooien. Meerdanvijftig.nl-redactielid Wiette van Klingeren doet graag een duit in het zakje.  

„Ik vrees weleens dat het toenemen van mijn levensjaren hand in hand gaat met mijn ergernissen. Ik erger me van ´s ochtends vroeg tot ´s avonds laat“, schrijft ze met gevoel voor drama. „Ik erger me aan mijn wekker, mijn hond die uitgelaten wil worden, aan de laag overvliegende vliegtuigen en de wc-rol die altijd maar weer moet worden vervangen. Rond de kerstdagen daalt er geen vrede neer….Maar scheuren de ergernissen door mijn lijf.“

Amaryllis gefotografeerd door Gerard Stolk/Flickr.com

‘Woest’ wordt Wiette van de „amaryllis die juist als de bloemen prachtig en vol zijn door zijn steel zakt. Razend op de kerstboom die vanaf dag één naalden laat vallen, zodat de ballen zachtjes uit de boom op de harde vloer in gruzelementen vallen. Ook het vuurwerk, dat elk verbod ten spijt, al vanaf eind oktober wordt afgestoken. Zodat mijn hond opschrikt en luid blaffend door de woonkamer rent en met haar staart de laatst overgebleven ballen uit de boom zwiept, maakt mij uiterst prikkelbaar.“

Ergernissen op een rijtje

Zo zie je maar wat je los maakt als je de redactieleden vraagt de lezers te helpen door een paar ergernissen te benoemen… ook al moeten we Wiette misschien niet helemaal serieus nemen. U weet er misschien zelf nóg meer ergernissen maar hier hebben we een paar op een rijtje gezet. Laten we zeggen: het goede begin voor 2020 is er!

Voordringen

Natuurlijk laten we ouderen die slecht ter been zijn voorgaan maar waarom moeten mensen altijd voordringen? Vaak zijn het ook nog mensen die evenoud zijn als de redactie van Meerdanvijftig.nl. Ze menen dat ze daar gezien hun leeftijd recht op hebben. Terwijl ze vaak meer tijd hebben dan de jongere mensen die voor hen staan!

Meningen

We lijden er allemaal aan (Ja, ook wij van Meerdanvijftig…) en dankzij de sociale media kunnen we ze ook nog eens spuien; meningen… Soms onderbouwd maar ook heel vaak wordt er maar wat geroepen. Ver hiervandaan, over de grote oceaan is er een lichtend voorbeeld van te noemen maar ook wij in het kleine Holland kunnen er wat van. In het Volkskrant Magazine werd het als een kenmerk van het afgelopen decennium genoemd. En dan denken wij ouderen, dat wij het dankzij ‘onze ervaring’ ook nog eens beter weten. Misschien toch de nobele vaardigheid van luisteren het volgende decennium in ere herstellen?

Verspilling

Schrikbarend de hoeveelheid voedsel die verspild word. Ons redactielid Marlies Mielekamp ziet buitenshuis hoe mensen bij buffetten hun bord volladen en het vervolgens maar half opeten. Daarna gaan ze rustig opnieuw een vol bord halen. Zonde van het voedsel dat zomaar wordt weggegooid. Dat geldt ook voor producten met een tht-(ten minste houdbaarheids)datum. Waarom vertrouwen mensen niet meer op hun eigen zintuigen bij het beoordelen van voedsel?

Foto: Unsplash/Jim Reardan

Alles via het mobieltje

Het is nog maar tien jaar geleden dat de Iphone werd gelanceerd maar wat is ons leven erdoor veranderd. Een blik in het openbaar vervoer op een willekeurige doordeweekse dag is voldoende. Veel is erdoor verbeterd (nooit meer de weg kwijt, dit is de snelste weg, de verwarming kunnen we al vanuit de auto aanzetten) maar de prijs is hoog. De verleiding is groot om over elk onderwerp te appen maar zo hebben we het menselijk contact wel uit het oog verloren.

Foto: Unsplash/Lidya Nada

Mensen nemen alles veel te serieus

Bestaat ons gevoel voor humor nog? Het lijkt wel of er altijd iemand of een groep is die zich benadeeld, beledigd of op zijn minst op zijn teentjes getrapt voelt. Brigitte Leferink is een groot liefhebber van De Speld en Nieuwspaal. “Ze brengen satire dat lijkt op echt nieuws. Helaas zijn er altijd mensen die dat niet weten en het bloedserieus nemen.” Een van de ‘mooiste’ voorbeelden vind ik een nieuwsitem over Moederdag. Daarin vertelt een moeder dat ze helemaal klaar is met die lelijke zelf gefabriceerde rommel van haar kroost en dat ze het tijd vindt voor een fatsoenlijk cadeau. De reacties daarop zijn het lezen waard: dat het toch niet om het geld gaat. Dat het juist leuk is als kinderen zelf iets maken. Dat deze moeder erg ondankbaar is. Kom op mensen, een beetje relativeren mag. Neem niet alles zo serieus.”

Goed voornemen behoor tot laatste ergernissen

Tot slot halen we graag nog één van de ergernissen van onze mopperende Wiette van Klingeren aan: “Weet u waar ik me ook altijd zo aan erger? Aan goede voornemens voor het nieuwe jaar!”