“Kan ik vanavond bij jullie blijven slapen?” appt mijn dochter. “Natuurlijk,” antwoord ik. Meteen realiseer ik me dat de volgende dag daardoor anders zal verlopen dan ik in mijn hoofd had. Maar ja, het is altijd gezellig als ze langskomt en voor hoe lang nog? Ik heb gewoon geluk dat haar vriend regelmatig behoefte heeft aan een lange avond voor zichzelf. En de twintigers wonen samen in een grote open ruimte, waar ze zich geen van tweeën kunnen terugtrekken. “Wil je mee-eten?” vraag ik haar. En zo zitten we ’s avonds ouderwets met een deel van ons gezin samen aan tafel. We-time dankzij me-time.

Oudere ouderschap

Het begon in 2016 met een blog over het naderend oma-schap. Zo schreef Stella Ruisch over de veranderde opvattingen over zwangerschap, borstvoeding en opvoeding. Tegelijkertijd is ze verrast over de innige band die ze nog heeft met haar kinderen. Zo had ze zich het oudere ouderschap niet voorgesteld!

Me-time ergerlijk woord

In 2017 behoorde me-time in Vlaanderen tot de genomineerde ‘ergerlijkste woorden van het jaar’. Het is niet gekozen. Kennelijk denken veel Belgen net als wij Nederlanders hetzelfde over het nut van tijd-voor-jezelf. Mijn man en ik zijn het er roerend over eens. Juist omdat we regelmatig onze eigen bezigheden hebben, vinden we het leuk om ook met elkaar af te spreken. En hebben we altijd wat te vertellen.

Mijn ouders deden zelden iets zonder de ander

Twee generaties geleden werd het over het algemeen raar gevonden als man en vrouw los van elkaar ‘leuke dingen’ gingen doen. Mijn oom hield van wandelen, mijn tante niet. Dus ging mijn oom tot bevreemding van mijn ouders wel eens alleen een paar dagen de bergen in. En toen het een keer niet lukte om met mijn ouders af te spreken, hoorde ik mijn moeder door de schelp van de vaste telefoon komen met de opmerking; “Ík weet wel hoe jullie je huwelijk goed houden! Jullie zien elkaar nooit!” En dat alleen, omdat mijn man elke zondag op het voetbalveld stond en ik het ook wel eens leuk vond om met mijn vriendin te gaan winkelen. Mijn ouders deden zo zelden wat zonder de ander, dat ik die ene keer dat mijn vader iets voor zichzelf deed me onmiddellijk afvroeg of ze ruzie hadden.

Vooral jonge moeders worstelen met me-time

Tegenwoordig blijken vooral jonge moeders op internet bezig te zijn met me-time. Logisch, want wie eenmaal aan kinderen begint, heeft zelfs op de wc geen moment meer voor zichzelf. En vindt het steeds moeilijker om dat moment wél te claimen. Want tegenwoordig geldt: die kinderen wilde je toch zelf zo graag? Ik ben nog steeds blij dat manlief en ik daarover goede afspraken hebben kunnen maken. Net zo blij als ik tegenwoordig ben om de overvloed aan me-time verrassend genoeg nog één keer in te leveren voor we-time met mijn dochter.

Meer lezen

Stella Ruisch schreef eerder over haar dochters. Zo omschreef ze haar jongste dochter in groot en klein piepkuiken, en begon ze een omablog toen haar oudste dochter zwanger raakte in 2016. Ze schreef ook over haar eigen moeder in ‘aan de hand van mijn moeder’.

Openingsfoto: Kate Hliznitsova/Unsplash