Driemaal divers

Het museum Boijmans van Beuningen wordt gerenoveerd. In de tussentijd worden delen van de collectie nu aan andere musea uitgeleend. Zo zijn er op dit moment topstukken uit Boijmans in het Rijksmuseum te zien tot 14 januari 2024. Bezoekers kunnen nu nog even dichtbij huis genieten van heel diverse Rotterdamse kunst in Amsterdam. Divers in drie opzichten: verschillende tijdvakken, verschillende kunstvormen én uit alle windstreken. Karin de Lange ging kijken.

Oud&nieuw

Nee, dit slaat niet op de jaarwisseling, maar op de collectie van het Boijmans in het Rijks. Werken zijn in de zalen gegroepeerd langs de fasen van een mensenleven, waarbij de chronologie niet leidend is. Dit geeft verrassende combinaties. De Madonna van Geertgen tot St. Jans is een schilderij uit de vijftiende eeuw. Het piepkleine miniatuurschilderijtje vestigt door de felle stralenkrans al van verre de aandacht op zich. In deze zaal met het thema geboorte zie je naast dit schilderijtje een marmeren beeld van een moeder met een kind dat over haar schouder kijkt. Het beeld is van George Minne en heet L’ Extase Maternelle en stamt uit 1923. En er is een ontroerende tekening van Käthe Kollwitz van een slapende moeder met kind uit 1908.

Slapende moeder met kind van Käthe Kollwitz.

Beelden, schilderijen, etsen, installaties

Niet alleen is er kunst gecombineerd uit heel verschillende tijdvakken maar ook in allerlei vormen. Zo is er een zelfgebouwde auto te zien van Marisol Escobar uit 1964. Met afgebeelde chauffeur en passagiers, onder wie de kunstenares als kind. Voor haar stond de auto gelijk aan de vrijheid te gaan en te staan waar je wilt. Uit 1974 komt een misleidend echt jongetje van was, dat in de zaal zit te mokken. Het is van de hand van Duane Hanson. Dit zijn twee bijzondere kunstvormen naast de vele schilderijen, beelden, etsen en tekeningen.

Uit alle windstreken

Niet alleen de Westerse wereld is vertegenwoordigd met kunst zoals van Dürer en Käthe Kollwitz uit Duitsland, Monet en Degas uit Frankrijk en Duane Hanson en Marisol Escobar uit Amerika. De Oosterse wereld is vertegenwoordigd door Yayoi Kusama uit Japan met een spiegelzaal met witte stoffen objecten met rode stippen, waarin je jezelf eindeloos geprojecteerd ziet in dit witrode ‘landschap’. Geen enkele bezoeker weet de verleiding te weerstaan van een selfie met jezelf in tienvoud! Maar ook de video-installatie uit 2005 van de Chinese Yang Fudong is te bekijken in tien videoschermen die allemaal een stukje laten zien van een verloren soldaat in een verlaten winters landschap die probeert te overleven op gevangen vis en een zelf gestookt vuurtje. Het roept beelden van oorlog en overleven op zoals we die alleen kennen van het dagelijks tv-journaal.

De zelfgebouwde auto van Marisol Escobar.

Muziek bij Rotterdamse kunst in Amsterdam

Grijp je kans en ga deze bijzondere tentoonstelling van Rotterdamse kunst in Amsterdam nog snel zien voordat hij op 14 januari sluit. Bijzonder vanwege de vernieuwende samenstelling maar ook omdat je muziek kunt luisteren bij sommige kunstwerken of je te laten rondleiden door audioguide Raven van Dorst!

Meer kunst op Meerdanvijftig

Karin de Lange ging in 2022 op bezoek bij het nieuwe depot van Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Want Rotterdam is natuurlijk ook een leuke stad om naar toe te gaan! Zeker als daar weer het IFFR wordt gehouden. Het nabijgelegen Den Haag telt ook meerdere mooie musea die een bezoekje waard zijn. Zoals Eschermuseum, Het Kunstmuseum en het museum Voorlinden in Wassenaar waar tot 24 februari de tentoonstelling over Anselm Kiefer nog is te zien.

Openingsfoto: Zelfportret in de spiegelzaal van Yayoi Kusama. Openingsfoto: ©Karin de Lange