Eens in de zoveel tijd nemen wij een tante van 90 jaar mee voor een uitstapje. Dit keer gingen wij naar Hoek van Holland. Een bestemming die je normaal kiest als je met de ferry naar Engeland wilt. Maar je hoeft niet per se te vertrekken uit Hoek van Holland, je kunt er ook prima naartoe. Er is een interessant museum over de Tweede Wereldoorlog ingericht in bunkers van de Atlantik Wall. En er zijn ook andere leuke dingen zoals een lunch bij “Mijn Torpedoloods” prachtig gelegen met uitzicht op het water. De ferry naar Engeland zie je dan voorbijvaren.

Een tochtje naar de Maasvlakte

Maasvlakte

De Fast Ferry van Hoek van Holland naar de Maasvlakte

Staan de kinderen in de herfstvakantie voor de ramen van Torpedoloods te springen dat ze óók met de boot willen, dan kun je met de zogenaamde Fast Ferry. De RET, het Rotterdamse Openbaar Vervoersbedrijf vaart daarmee van Hoek van Holland naar de Maasvlakte. De Maasvlakte is een enorm havengebied aangelegd in de Maasmonding. Het is onvoorstelbaar dat dit stuk land aangelegd is op de plaats waar ooit water was. Maar ja, daar zijn Nederlanders nu eenmaal beroemd om.

Zijn de zeehondjes er?

Het weer laat toe dat we lekker in het zonnetje op het terras van Mijn Torpedoloods kunnen zitten en daarna lonkt de Fast Ferry naar ons. De aanlegsteiger bevindt zich tegenover het restaurant beneden aan de dijk. Wij vragen de vriendelijke dame van de RET  of de zeehondjes er zijn. Van onze fietstochten weten wij dat die bij laag water af en toe op het strandje onder aan de oever liggen te luieren. De RET-dame schudt het hoofd; “Het wordt hoogwater, dus kleine kans.”

Verder fietsen naar Voorne-Putten

Zonder geluk vaart echter niemand wel. Vlak bij de monding naar zee zien wij de dieren lekker lui in het zonnetje liggen. Tante en wij genieten met volle teugen. Overigens kan deze oudere dame nog keihard op haar vingers fluiten maar daar is vandaag geen aanleiding om dat te doen.  De zeehondjes zijn vanzelf al gekomen. Als het wat frisser is kun je aan boord van de Fast Ferry comfortabel binnen zitten.  En als je wilt kun je ook de fiets meenemen en verder fietsen naar Voorne-Putten. Veel vakantiegangers en dagjesmensen maken hier gebruik van.

Niet mooi, wel indrukwekkend

Maasvlakte

NIet mooi maar wel indrukwekkend, de volautomatische containerbedrijven op de Maasvlakte.

Onderweg naar de Maasvlakte zie je enorme containerschepen, containerterminals en overslagbedrijven die deze enorme hoeveelheid laden en lossen. De kolossen van schepen kunnen en hoeven daardoor niet meer in de directe nabijheid van Rotterdam te komen. Mensen die geínteresseerd zijn in de ontwikkeling van de Maasvlakte kunnen hun hart ophalen in een informatiecentrum, Futureland. Wij hebben de  Maasvlakte al eens op de fiets doorkruist. Het is geen mooi maar wel een boeiend stuk land. Ook door de grote ver geautomatiseeerde bedrijven die je onderweg tegenkomt. Een retourtje met de Fast Ferry is 5,60 euro en zeker een dagtocht waard. Er zijn attracties in Nederland die duurder zijn…

Een boottochtje waard

Laat in de herfstvakantie de geijkte bospaden met paddestoelen voor een keer links liggen en kies voor Nederland waterland! Op veel plekken zijn, soms voor weinig geld, boottochten te boeken. Zo kunt u ook met de Fast Ferry tussen IJmuiden en Amsterdam over het Noordzeekanaal, neem de fiets mee en maak een mooie tocht door de duinen. Met de fluisterboot kunt u het natuurgebied de Biesbosch of de Weerribben ontdekken. Niet alleen in Amsterdam kun je met een rondvaartboot. Steden als Den Bosch, Maastricht, Breda, Rotterdam en zelfs Den Haag kennen tripjes per boot. Kijk op Rondvaart.tips of op Fast Ferrys IJmuiden Amsterdam, Biesboschbeleven.nl of Spido.nl.