Met ducttape en doosje Simson kom je er wel

Weer en vooral wind hebben we getrotseerd om vanochtend in Ouddorp het tentdoek open te slaan en de zon op ons gezicht te voelen.  Dat geluk duurde maar kort. Even later fietsen we over de Brouwersdam richtign Zuid-Nederland. De wind vormt schuimkoppen op de golven en de regen slaat ons weer in het gezicht. En op dat moment krijgt ik ook nog een lekke band! Maar het is onze eigen keus om van Amsterdam naar Zeeland te fietsen via de LF1 (Landelijke Fietsroute 1). Dus dan moet je niet zeuren tijdens deze uitgesproken Hollandse zomer.

Kees Rooze en zijn partner kozen drie weken in juni en juli om een fietsvakantie in Nederland te houden. Maar ook voor hen als doorgewinterde fietsliefhebbers bleek het eigen land vol met verrassingen. Dit is deel 1 van hun avontuur op weg naar Zuid-Nederland.

Aan het strand zonder activiteiten

“Heeft u nog een plek voor een ouder echtpaar?” vraagt de eigenaar van volle camping ’t Toppershoedje aan een collega als we moe en mak arriveren in Ouddorp. Twee dagen lang hebben we genoten van het strand bij Noordwijk. Een camping zónder activiteiten is precies wat we zochten. Vervolgens fietsten we langs het duinfietspad door het overweldigend mooie natuurgebied Meijendel met vennetjes tussen het groen.

006
Domweg genieten aan het strand bij Noordwijk.

Naaldwijk leuk om te ontdekken

Eerlijk gezegd waren onze verwachtingen van het verderop gelegen Naaldwijk niet hoog gespannen. Leuk om dan te ontdekken dat het plaatsje in het Westland een prachtige oude kern heeft met een begijnhof “Het Heilige Geest Hofje”.

Naaldwijk verrassend leuk historisch stadje.

Vanwege de regen kozen we daar een hotel. Via de navigatie op de telefoon troffen we er een met uitermate coöperatieve receptionist. De bagagewagen werd eropuit gestuurd om onze 12 tassen op te halen. Het trekt wel de aandacht als je in je fietsbroek achter zo’n kar naar je kamer gaat…

Slapen naast 500 man van Concert at Sea

Maar er gaat niets boven kamperen, dus in Ouddorp wilden we toch weer in ons tentje overnachten. Het is megadruk in het plaatsje op Goeree Overflakkee, vanwege een muziekfestival. Maar uiteindelijk vinden we met de hulp van de campingeigenaar een plekje. Vlak naast een veld waar 500 mensen van de crew van Concert at Sea kampeerden. Of zij óf wij waren zo moe, want we hebben genoten van een ongestoorde nachtrust.
De tocht over het Brouwersdam zorgt nu toch voor een kater. Denk ik als ik afstap voor mijn lekke band. Maar zonder geluk vaart niemand wel.

Het reddende doosje van elke fietser.
Het reddende doosje van elke fietser.

Terwijl ik het doosje Simson met plakmiddelen tevoorschijn haal, houdt de regen op.

Ducttape uit Burgh-Haamstede

De zon schijnt ook nog als de fietsvoortas van mijn vrouw besluit genoeg geleden te hebben onder onze fietstochten en afscheurt. Maar ducttape uit een doe-het-zelfwinkel in Burgh-Haamstede doet wonderen.
We praten elkaar moed in om de Oosterscheldekering te trotseren en de laatste 10 kilometer naar Biggekerke op Walcheren vallen ons zwaar. Maar aankomen op de camping waar we al zo vaak hebben overnacht voelt als thuiskomen.

Meer lezen over de fietstocht van Kees Rooze

Lees ook de volgende delen van Zomer in Zuid-Nederland van deze vierdelige serie. Waarom Kees Rooze graag naar Zeeland fietst, waar hij weer ‘Keeske’ wordt. En hoe leuk is Middelburg waar Kees niet gestoken wordt door muggen maar ze graag doorslikt. En al die ontmoetingen onderweg maken het fietsen voor Kees zo aantrekkelijk.

alle foto’s: ©Kees Rooze