Dit weekeinde wordt herdacht dat in het ‘rampjaar’ 1672, Groningen werd belegerd door de Bisschop van Münster, Berend von Galen. Terwijl de Engelsen ons aanvielen op zee, trok de Franse Zonnekoning met zijn leger ons land binnen. Bij Groningen slaagde de geplaagde jonge Republiek der Zeven Provinciën, zoals Nederland toen heette, de Duitse dreiging van ‘Bommen Berend’ te weerstaan. Waarna ook de andere aanvallers konden worden verjaagd. Groot feest dus in de bruisende provinciehoofdstad in het noorden. En een mooie aanleiding voor een bezoek. Want Groningen is groots!

Stadswandeling wordt trip naar toekomst

Een stadswandeling is een reis door de tijd, van heden naar verleden en viceversa. Maar in het eind 2019 geopende Forum in de stad Groningen, krijg ik het gevoel dat ik ook even een trip naar de toekomst heb gemaakt. Studenten zitten met laptops te werken op de etages, waar de gemeente in een hoekje uitleg geeft aan de plannen op de Grote Markt. Tussen de rijen bibliotheekboeken is een vader met zijn kindje virtueel aan het spelen, waarbij zichzelf op een groot scherm zien als avatar.

Mooi uitzicht

Het Forum staat onopvallend achter de Grote Markt, omgeven door monumentale gebouwen als de Martinikerk en het Prinsenhof, ooit verblijf van familie  van koning Willem-Alexander. Het uitzicht vanaf het dak is de moeite waard om mijn hoogtevrees te trotseren.

De Romeinse naam Forum past goed bij dit metershoge gebouw waar veel mensen samen komen.

Ossenmarkt

We logeren in de buurt van de Ossenmarkt bij een gerenoveerd familiehotel. Rustig genoeg maar ook vlakbij het stadscentrum. En ook een prima vertrekpunt voor de 7 kilometer lange wandeling door Groningen die ik op internet heb gevonden.

Uiterst puntje van Hondsrug

Vlak achter de Ossenmarkt ligt de Nieuwe Kerk ook wel Noorderkerk geheten. Een herkenningspunt voor deze Amsterdamse toerist want hij is gebouwd naar het voorbeeld van het gelijknamige godsgebouw in de hoofdstad. Het coronavirus dicteert in november nog ons leven, anders was men hier druk met het voorbereiden van optredens en muzikale uitvoeringen. Leuk om te weten dat de kerk gebouwd is op het uiterste puntje van de Hondsrug. De verhoogde zandrug  bood al huisvesting in de prehistorie. Veilig gelegen tussen de moerassen, waar ook Bommen Berend zijn aanval in 1672 in zag strandden. Toen was Groningen al groots!

De Nieuwe of Noorderkerk verscholen achter de bomen.

Noorderplantsoen

We lopen door de zogenaamde ‘Hortus’-buurt, een 19de eeuwse woonwijk die ons naar het Noorderplantsoen brengt Tijdens deze zomerse dagen een plek waar bewoners van de stad verkoeling zoeken.  Het plantsoen ligt op de oude vestingwallen die we oversteken om via de Plantsoenbrug het Reitdiep terug  te gaan naar het centrum. Met een blik op de oude haven lopen we via de Vishoek en jaren ’70 woningen door naar de gebouwen van de Rijksuniversiteit.

Historische zeilschepen in Reitdiep.
Hoofdgebouw RUG
Het prachtige Pelstergasthuishof.

Stiekem hoofdgebouw RUG binnenglippen

Ook in Groningen horen we talen uit de hele wereld spreken door jonge mensen die aangetrokken worden door dn notering in de top 100.  Glip even stiekem het eeuwenoude hoofdgebouw aan het Broerplein in, om de monumentale entree te bewonderen. Even hunker je dan als meerdanvijftiger terug naar jeugd en school.  

Op en om de Grote Markt staan dé bekende gebouwen van de stad die Groningen groots maken. Natuurlijk de welbekende Martinitoren maar ook het monumentale Provinciegebouw dat door de aardbevingsschade regelmatig op televisie te zien is. Voorbij de Martinitoren lonkt de rust van het Prinsenhof en de mooie Prinsentuin.

A-Kerkhof, het kaartje uit Monopoly

Net als veel andere grote steden in Nederland kent Groningen maar liefst 32 charmante hofjes, waar je het rumoer van de straat kunt ontvluchten. Brigitte Leferink schreef er al eerder over. Natuurlijk lopen we over het A-kerkhof, dat we zo goed kennen als kaartje bij het Monopoliespel. We maken een rondje en lopen daarna door een van de leukste winkelstraatjes van Groningen, de Folkingestraat. Daar staat  ook de prachtige synagoge en eenmaal de straat uit zien we  het Groninger museum liggen. Daarvoor kun je alleen al een dag uittrekken.

De Vismarkt met op achtergrond de A-kerk.

Station Groningen verstopt achter ‘Peerd van Ome Loeks’
Het prachtige neogothische interieur van het station.

Groningen is (te) groots!

Met alle winkeltjes die wen niet links konden laten liggen, beginnen onze onderdanen te protesteren. Maar ik weet dat het station van Groningen óók de moeite waard is. Want nadat ik hier al een prachtige herfstwandeling maakte in november, bezoek ik samen met mijn dochters Groningen eind juni nog een tweede keer. Onder het toeziend oog van neogothische vrouwen, smeedt mijn oudste dochter het plan om terug te komen. Ze vindt Groningen net als ik groots. En ook ik ga weg met het idee dat ik hier nog lang niet uitgekeken ben.

Meer lezen over Groningen en Nederland

Brigitte Leferink beschreef meerdere malen de schoonheid van Groningen. Niet alleen de stad maar ook van de provincie. Dat deed ze in Ontdek de mooiste plekjes van Groningen. In Langs plekken met een verhaal maar ook in De vele vergezichten van Groningen. En vergeet ook niet de prachtig gelegen kerken in de provincie. Het laatste verhaal verscheen in onze serie Een rondje door Nederland, waarin we alle provincies aandeden.

Openingsfoto: Uitzicht vanaf het Forum over het centrum met Martinikerk en Grote Markt. Foto’s: ©Ariane Nonnekes e.a.