Marijn Grauwelman vertrekt binnenkort met wandeltrekkar richting Noord-Nederland: “Tentje, matrasje, slaapzak etcetera mee…heerlijk!” schrijft ze als reactie op Facebook onder het verhaal van onze meerdanvijftiger Karin de Lange. ‘Hemel of hel?’ doopte deze haar verslag over kamperen op leeftijd. Van alle kanten kwam het antwoord van de liefhebbers: wat hun betreft het eerste!

Echte kampeerders slapen in tentje

Toch trekken de meeste Meerdanvijftigers naar een camping met een caravan achter de auto of in een camper die zelfs voorzien is van een eigen toilet. Dat is natuurlijk andere koek dan ’s morgens met je emmertje tussen de tenten door naar het toiletgebouw. Ik heb ook jarenlang met mijn gezin -overigens heerlijke- vakanties in een houten caravan doorgebracht maar ik heb mezelf nooit als een kampeerder beschouwt. Als het regende keek ik vanuit ons gerieflijke huiskamertje door de beslagen ruiten uit op de dagcamping, waar mensen in een trekkerstentje met de rits stijf dicht getrokken probeerden het water buiten te houden.

‘De nieuwe tent gaat ons overleven’

kamperen op leeftijd

Monique Ellering heeft op Facebook geen woorden nodig om haar kampeerplezier te uiten. Een foto van haar tent zegt immers genoeg.

Dát is het échte kamperen, waar ik bij mooi weer de verlokkende roep van heb gehoord; de ultieme vrijheid en de grenzeloosheid tussen jou en de natuur. Voor Rina Loman-Blomsma is het de ultieme manier van vakantievieren. “We hebben net weer een nieuwe tent gekocht, weliswaar kleiner maar een De Waard-tent. Die gaat ons overleven,” grapt ze. “Schottelbraai mee. We zoeken wél de warmte op.” En ze heeft nog een tip voor Karin de Lange die ’s nachts ongewild wakker werd geschud als haar geliefde man zich omdraaide in zijn slaap. “Koop 2 eenpersoonsluchtbedden met banden aan elkaar. Dan heb je daar geen last van.”

Speciale producten voor kamperen op leeftijd

Leeftijd speelt in ieder geval geen rol, vinden de meeste kampeerliefhebbers. Gemiddeld zijn de bezoekers van de Kampeer- en Caravanbeurs in oktober zeker boven de 50 (vorig jaar was het 58), weten ze bij de Utrechtse jaarbeurs. Ook al doen ze hun best ook om jongeren te trekken. En ja, inmiddels zijn er speciale producten om het genieten in de vrije natuur aangenaam te houden voor de 50+ kampeerder. “Zoals de Outchair, een kampeerstoeltje met infrarood verwarmde zitting en rugleuning voor als het ’s avonds wat koud aanvoelt voor de oudere kampeerder,” vertelt Jaarbeurs-voorlichter Susan Reijgersberg.

Ongevraagd de beste 50+ camping van Nederland

Inmiddels houdt de Kampeer- en Caravankampioen van de ANWB ook al een aantal jaren een speciale verkiezing voor de leukste 50+ camping. “Toen wij in 2013 tot de beste ‘nestor’ camping van Nederland werden gekozen, was ik 46 en wist niet of ik daar nou blij mee was,” vertelt Ronald Boels, eigenaar van de camping De Drie Provinciën in het Drentse Bakkeveen.

kamperen op leeftijd

Het kampeerterrein van De drie Provinciën in Bakkeveen.

Vanwege de goede ligging, het schone sanitair, de ruime kampeerplaatsen en de goede keuken van het restaurant. “Maar het allerbelangrijkste is de rust, die wij hier -vlakbij een natuurgebied- bieden,” vertelt Ronald die lang geaarzeld heeft of hij zich dat 50plus-stempel wel wilde laten opdrukken. “Wat mij betreft zijn gezinnen met kinderen hier ook welkom. Maar de waarheid gebiedt te zeggen, dat we hier geen entertainmentprogramma hebben. En dat verwachten gezinnen vaak wel.”

Niets georganiseerd en da’s  fijn

Ronald en zijn team organiseren zelfs helemaal niets, zelfs geen gezamenlijke barbecue en dat vinden zijn kampeerders juist fijn. “Mensen die hier komen zijn vaak op zichzelf, je ziet hier maar zelden dat ze hun stoeltjes bij de buren aanschuiven.” In ruil daarvoor kunnen mensen heerlijk wandelen en fietsen in een prachtige omgeving. En dat spreekt velen aan. Want sinds zijn eerste verkiezing zijn de boekingen in een stroomversnelling geraakt. “Het hele jaar door hè, wij kennen hier geen laagseizoen.”

Openingsfoto: Flickr.com/Beer Bergman