De vakantieperiode is nog lang niet afgelopen. Vrienden reizen door Frankrijk met de tent of zeilen met de kleinkinderen in Friesland. Zelf stap ik morgen op de fiets voor een paar dagen Texel. De overburen vermaken zich in Portugal en mijn dochter maakt zich op om met het gezin richting Rome te reizen. Waarheen de reis ook voert; met deze leestips voor augustus bent u verzekerd van een mooi vakantieboek.

Frankrijk: Terloops door J.J. Voskuil

Wandelaars zijn wij. We hebben al heel wat kilometers onder onze voeten weggeduwd. Tijdens een wandelvakantie door Frankrijk stuurden wij familie en vrienden ansichtkaarten die wij ondertekenden met ‘Maarten en Nicolien’, naar het alter ego van de schrijver Voskuil en zijn vrouw. Niet iedereen waardeerde deze humor; mijn schoonmoeder “kende deze mensen niet” en gooide de kaart bij het restafval.

Franse platteland enorm veranderd

Schrijver J.J. Voskuil (1926-2008) bracht zijn vakanties graag wandelend door. Met zijn vrouw wandelde hij voornamelijk in de Auvergne. Verslagen van deze reizen zijn terug te lezen in zijn boeken. Natuurlijk in de (zevendelige!) romancyclus ‘Het Bureau’ waarin hij schrijft over zijn werk bij het huidige Meertens instituut. Maar ook in de drie delen ‘Voettochten’, die vanaf 2004 zijn uitgegeven. ‘Terloops’ vind ik het leukste om te lezen; Voskuil en zijn vrouw liepen de wandelingen tussen 1957 en 1973. Niet alleen is het Franse platteland uit die periode enorm veranderd, ook de voorzieningen waar wandelaars tegenwoordig over beschikken – gps-tracks en bagagevervoer – staan mijlenver weg bij de tochten die Voskuil beschrijft. Heerlijk om te lezen als je zelf op pad bent!
Uitgeverij van Oorschot, 2004

Amerika: Reizen met Charley door John Steinbeck

”Kijk Charley. Dit is de boom aller bomen.” … Charley kreeg een niesaanval, zoals alle honden als hun neus te hoog wordt opgeheven. Ik voelde de woede en haat opkomen die je hebt jegens mensen die je waardering niet delen, diegenen die door onwetendheid een gekoesterd plan verpesten. Het gedeelte waar Steinbeck zijn hond Charley een negentig meter hoge sequoia boom wil laten zien is mijn favoriete passage van het boek ‘Reizen met Charley – een zoektocht naar Amerika.’

Boeiend verslag over Amerikaanse samenleving

In 1960 besluit de Amerikaanse schrijver John Steinbeck dat het tijd is om zijn land te herontdekken. En dus vertrekt hij met een pick-up truck, in het gezelschap van zijn Franse poedel, Charley. Ze reizen door de indrukwekkende Amerikaanse natuur, bezoeken kleine stadjes en steden. Steinbeck schrijft een boeiend verslag van de Amerikaanse samenleving uit die tijd. Het boek is een klassieker waar veel óver geschreven is. Onder andere door Geert Mak in zijn ‘Reizen zonder John – Op zoek naar Amerika. (2010)
Eens ga ik die lange reis per camper door Amerika, die al jaren op mijn bucketlijst staat, maken. Dit boek gaat dan zeker mee!
Uitgeverij Atlas,2011

België: Woesten door Kris van Steenberge

Deze meeslepende dorpsgeschiedenis voert je moeiteloos terug in de tijd. Aan het einde van de negentiende eeuw trouwt de gevoelige Elisabeth, de dochter van de smid van het dorp Woesten, met de jonge Brusselse arts Guillaume. Het wordt geen gelukkig huwelijk, de arts blijkt kil en liefdeloos. Al snel wordt er een tweeling geboren. De jongste zoon is zwaar mismaakt en wordt door zijn vader genegeerd.
Hij krijgt zelfs geen naam; Nameloos gaat gesluierd door het leven. Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit. Spanningen lopen op en Nameloos is niet meer de enige met een verminking. Kris van Steenberge is een verhalenverteller, dat blijkt uit elke zin. Een fantastisch debuut!
Uitgeverij Vrijdag, 2013

Portugal: Ernestina door J.Rentes de Carvalho

Jaren geleden reisde ik door Lissabon met een reisgids van zijn hand; ‘Lissabon – een gids voor vrienden’ (2001); het bracht me op erg leuke plekken. José Rentes de Carvalho woont al jaren in Amsterdam. Als geen ander kan hij vertellen over Portugal. In de roman ‘Ernestina’ vertelt hij over het geïsoleerde dorpje Estevais, waar zijn grootouders wonen. Zijn moeder, de lastige dochter, ‘de duivel in mensengedaante’, die naar een oom en tante Porto wordt gestuurd. En hij vertelt over de eerste vijftien jaar van zijn leven. Hij bekijkt de wereld door een verrekijker. En natuurlijk vertelt hij over die andere Ernestina, die hem doet hunkeren naar de toekomst. Op reis in Portugal en dan dít boek lezen; het kan niet mooier!
Uitgeverij Atlas, 1998

Nederland: Noodweer door Marijke Schermer

En natuurlijk zijn er ook nog prachtige boeken die zich afspelen in Nederland. Er valt wel wat regen uit de lucht, in ieder geval in ‘Noodweer’, het tweede boek van Marijke Schermer. Het mooie dijkhuis van Emilia en Bruch wordt bedreigd door het stijgende water. Emilia leeft met de herinnering aan een traumatische gebeurtenis. Terwijl ze het water buiten probeert te houden, sijpelt een goed bewaard geheim onhoudbaar naar binnen. Emilia is, aan het begin van haar relatie met Bruch, haar huidige echtgenoot, overvallen door een insluiper en bruut verkracht. Ze heeft dit nooit verteld aan Bruch. Ze wilde niet dat hij haar anders zou gaan zien. Hoeveel moet je levenspartner van je weten? Hoeveel verdriet en pijn kan je überhaupt delen? Marijke Schermer ziet kans om deze moeilijke vragen aan de orde te stellen in een loeispannend verhaal. Knap hoor!
Uitgeverij van Oorschot, 2016

Uw favoriete vakantieboek

Welke boeken las u op uw vakantiebestemming? Schrijf me via info@meerdanvijftig.nl.!