Veel van onze fietsvakanties starten in Zeeland. Mijn wortels liggen daar, omdat mijn ouders ervandaan komen. En zo word ik elk jaar wel, vooral ’s zomers, terug in Zeeland een keer ‘Keeske’, zoals mijn Zeeuwse grootmoeder mij altijd noemde.

Terug in Zeeland is Biggekerke vaste stek

Ook ons startpunt ligt al vast: de minicamping in Biggekerke, ideale plek voor fietsers zoals wij.  Er is een keuken met fornuis en koelkast, waarvan wij dankbaar gebruik van maken. Dat scheelt het meeslepen van een uitgebreide keukenuitrusting en vooral die koelkast spreekt in de zomer aan. Een koel biertje op zijn tijd is zeer welkom met het warme weer.

Standplaats Biggekerke, die ons zoveel kampeeravonturen heeft gegund.

We besluiten zes dagen in Biggekerke te blijven en de camping als uitvalsbasis te gebruiken. Er valt genoeg te beleven in Zeeland, ook al wordt daar door jongeren vaak anders over gedacht. Maar voornaamste trekpleister is natuurlijk het strand.

Op hetzelfde moment in de remmen

Regelmatig fietsen wij de 10 kilometer naar Domburg, bijvoorkeur over de kleine landelijke wegen. Op een dag bij Sint-Jan-ten-Heere, een klein dorp onderweg, horen wij hulpgeroep. In eerste instantie denken we niet aan iets serieus, dus we fietsen nog een paar meter door. Op hetzelfde moment remmen mijn vrouw en ik echter, allebei met dezelfde ingeving: misschien is er wel iets waarbij onze hulp was vereist.

Oude man met hoofdwond in schuur

Voor een oude boerenschuur zien we een scootmobiel en in tweede instantie zien wij een oude man zittend op de grond van zijn donkere schuur. “Ik kan niet meer opstaan,” kreunt hij. Ik vraag hem of hij iets heeft gebroken. Maar volgens hem is dat niet zo. Met vereende krachten helpen wij hem overeind. Inderdaad lijkt hij niets gebroken te hebben al weet je dat natuurlijk nooit zeker. De boosdoener blijkt een oud gammel trapje te zijn, waarvan hij is afgevallen. Gelukkig is de schade beperkt gebleven tot een oppervlakkige hoofdwond. “Misschien is het tijd voor een ander Altrexje,” adviseer ik hem een nieuw trapje.

Bezorgd kijken we hem na in scootmobiel

Hij had graag nog wat willen rommelen in zijn oude schuur maar misschien was het dus niet zo’n goede actie geweest. Niet alleen het trapje is gammel, de oude man zelf ook, want hij kan alleen lopen met een stok. We helpen hem desgevraagd in zijn winterjas (!) bij een temperatuur van 25 graden en een strakblauwe lucht. Maar zijn hoofd blijft kennelijk koel, want hij ziet er streng op toe dat mijn vrouw de deur van de schuur goed op slot doet en nadat we hem zijn stok aangeven, helpen we hem vervolgens in zijn scootmobiel. Die even gammel blijkt te zijn als zijn trapje. Na een paar pogingen wil het oude beestje eindelijk vooruit in plaats van achteruit en hobbelt de bejaarde man richting zijn dorpje Sint-Jan ten Heere. Bezorgd slaan wij hem gade, voordat we zelf weer op de fiets stappen.

Het kijken naar de horizon krijgt een andere lading na ontmoeting met oude man. Foto: Flickr.com/Pieter Musterd.

Zo krijgt het kijken naar de horizon over zee bij Domburg even later een extra lading. Genieten dus maar, zo lang als het kan! En dat doen we! Niet alleen aan het strand maar, omdat we toch terug in Zeeland zijn, ook in ons favoriete eetcafé De Mug in Middelburg. Het eetcafé heeft inmiddels een nieuwe eigenaar die ons trakteerde op een van de lekkerste biefstukken die ik ooit gegeten heb. En zo smaakt de vakantie naar nog meer avontuur. Na zes dagen Zeelandse verhalen lokt het -nog zuidelijker- avontuur.

5 bijzondere tips van Meerdanvijftig om (terug) naar Zeeland te gaan:

  • 1.Op 24,25 augustus wordt in Veere opnieuw de invasie van de Engelsen nagespeeld, die in de strijd met Napoleon in 1809 hier voet aan wal zetten. Een spektakel!
2
  • 2. Er vallen zoveel verhalen te vertellen over Zeeland! Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de geallieerden Zeeland bevrijdden. Mooie gelegenheid om een rondleiding te maken in de enige hospitaalbunker die ons land nog kent in Dishoek.
  • 3.Bent u een liefhebber van de schone kunsten? Dan is het Nazomerfestival van 27/8 tot en met 7/9 een mooie aanleiding om naar Zeeland af te reizen.
  • 4.Water in Zeeland is onontkoombaar. Zelf geen watersporter? Geen nood, een rondvaart in Zeeland is een andere ervaring dan zo’n tochtje door de grachten in een stad.
Een kleine impressie van de tentoonstelling van het Zeeuws museum.
  • 5. Nooit meer werken heet de buitententoonstelling van het Zeeuws museum. Zo’n titel spreekt ons aan. U ook?