Bloemen en planten in het museum

Het voorjaar in het hoofd  maar april doet ouderwets wat-ie wil? Neem dan een kijkje in het Amsterdamse Cromhouthuis.  Kunsthistorica Mirelle Nunes en ik zijn samen naar de expositie De Schatkamercollectie: Werken van Maria Sibylla Merian geweest.  De stylisten van The Wunderkammer (Florian Seyd en Ueli Signer) hebben deze tentoonstelling ingericht. En dat betekent: bloemen en planten in het museum. Nee, niet achter glas maar ter versterking van de sfeer van de tentoonstelling. Een aanpak die natuurlijk onze nieuwsgierigheid wekte.

Natuurlijke materialen met museale objecten

Musea gaan -niet verwonderlijk- heel voorzichtig om met het plaatsen van natuurlijke materialen in combinatie met museale objecten. In deze presentatie van het Cromhouthuis staan organische materialen die voor deze tentoonstelling van te voren bevroren zijn of die gedroogd zijn om de motjes of andere insecten buiten de houden.

De schatkamercollectie: werken van Maria Sibylla Merian

De schatkamercollectie van Maria Sibylla Merian

De schatkamercollectie: werken van Maria Sibylla Merian.

De natuuronderzoekster en onafhankelijke geest Maria Sibylla Merian (1647 – 1717) ging de natuur in om dieren in hun natuurlijke omgeving te beschrijven en te tekenen. Haar kleurrijke kunstwerken zijn bijzonder om te zien en komen uit de verzameling van de Artis Bibliotheek. De tentoonstelling in het Cromhouthuis is het zoeken van de grensgebieden met bloemen en planten in het museum. Het huis is zo levendig mogelijk gemaakt voor publiek. Om nieuwe ervaringen op te doen.

Nieuwsgierig geworden? Kijk naar onze vlog!

Mirelle en ik hebben samen een vlog gemaakt van ons bezoek aan Het Cromhouthuis met de geweldige inrichting van The Wunderkammer in dit herenhuis aan de Amsterdamse Herengracht vol bloemen, planten en preparaten uit de natuur. Het bezoek geeft inspiratie en maakt je blij.

Het Cromhouthuis heeft een fijn café.

Het Cromhouthuis heeft een fijn café.

Het Cromhouthuis

De tentoonstelling is tot en met 18 juni 2017 te zien. Het Cromhouthuis heeft een fijn café met heerlijke broodjes. Bij mooi weer kun je ook nog zitten in de tuin achter het huis. En … vergeet vooral niet wat geld mee te nemen om in de museumwinkel nog even wat bijzondere cadeautjes voor je familie of vrienden te kopen. Adres: Herengracht 368 in Amsterdam.