Tegenslag? In de meer dan een halve eeuw dat ik op deze aardkloot rondwandel heeft het me alleen maar méé gezeten. Tot nu toe, zeg ik er wel voorzichtig bij. Het ergste wat me is overkomen, is een gebroken autovoorruit in Frankrijk, waardoor ik nog moeiteloos de zin eruitwerp: Notre pare-brise est cassé par une pierre, c’est possible de nous aider?

Een mislukte poging tot inbraak en nog niet zolang geleden zag ik onder het telefoneren hoe een leger mieren door een ieniemienie gaatje onder de tuindeur over mijn parket paradeerde.  Dus de dwingende schreeuw van mijn echtgenoot: “Stop nu onmiddellijk met douchen!” kwam hard aan, terwijl ik net  mijn haar vol schuimende shampoo had.

Terug naar lampetkan

Rillend van de kou stormde ik de badkamer uit om de reden te vernemen, toen ik van de bovenste traptree al zag wat er aan de hand was. Vanuit de wc in de hal kolkte het water over de mat bij de voordeur, gelukkig nog net niet over het parket. Een verstopte riolering!
En natuurlijk was het zaterdag, dus voordat er op maandag een reddende engel in de vorm van loodgieter Richard zou verschijnen, konden we nog slechts mondjesmaat water tappen. Terug naar de lampetkan en de waskom. Dat bedacht ik me de volgende dag, terwijl ik de wastafel vol liet lopen met de maximaal door mijn echtgenoot toegestane hoeveelheid water om me mee te wassen. Gek genoeg voelde ik me eenmaal in de kleren gewoon schoon. Maar was ik ook schoon?

Douchen niet gezond

Op internet is er in de loop der jaren veel over gediscussieerd, las ik op zoektermen ‘1xweek douchen gezond’. Een nogal oud onderzoek (2009) van GezondNu zegt dat maar de helft van de Nederlanders de dag begint of eindigt met een douche. En eigenlijk is dat dus niet zo gezond, want met dat douchen, waardoor we ons ‘weer lekker fris’ voelen als beweegreden, spoelen we beschermende huidbacteriën weg door overmatig water- en zeepgebruik. En wat dacht u van de huidschimmels die daar gretig gebruik van maken en dus vaker voorkomen? Brrrr.
Dus eigenlijk was ik niet alleen even schoon, want grondig gewassen bij de wastafel, maar ook nog eens gezonder. En niet te vergeten milieubewust door minder watergebruik. Ik besprak dit gegeven met schoonmaakster annex caissière tevens huisvriendin. ‘Maar wat dacht je van die lijflucht, die me van vooral oudere mensen soms tegemoet slaat bij de kassa? Gatver!”

Heerlijk warm water

‘s Maandags kwam Richard en verhielp het euvel in een paar uur. Ik wachtte in mijn ochtendjas op het sein veilig en zette met genoegen de waterkraan zo wijd mogelijk open. De douche was lang en heet. Heerlijk!

Foto: Reddende engel Richard herstelt de riolering