Door een nieuw plantsoen in haar buurt ontdekte Karin de Lange de tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf. Tot ver over de grens zijn zijn groenontwerpen beroemd. Maar ook in Nederland is hij de inspiratiebron voor voor heel wat parken en tuinen. Tot Karins eigen achtertuin aan toe.

Een nieuw plantsoen

Bezorgd keek ik in de hete zomer 2018 naar de nieuwe plantjes in het grote plantsoen bij me in de buurt. Ik vreesde het ergste. Maar een tankwagentje van de gemeente gaf ze dagelijks water en tot diep in de herfst bloeiden ze zo mooi dat ik er foto’s van heb gemaakt. Wat een verbetering ten opzichte van de stekelige struikjes die eerst het hele plantsoen vulden; deze bloemenzee van verschillende planten. Toen ik daarna een bezoek bracht aan het Singermuseum in Laren herkende ik de stijl van mijn plantsoen in de opnieuw ingerichte beeldentuin. En ontdekte dat Piet Oudolf daarvoor verantwoordelijk was.

Beroemd in binnen- en buitenland

De naam van Piet Oudolf is misschien niet bij iedereen bekend maar de kans is groot dat u wel eens door park of tuin gelopen heeft, die door hem is ontworpen. De tuin- en landschapsarchitect heeft inmiddels nationaal en internationaal roem vergaard. In Nederland kan je zijn werk bewonderen op het Gustav Mahlerplein in Amsterdam, langs de Maas in Rotterdam, maar de mooiste tuin is de Vlinderhof in Leidsche Rijn bij Utrecht. Buiten Nederland vind je zijn werk in Europa onder andere in Zweden, in het Drömpark en in New York waar hij met de aanleg van een park op de High Line van de metro beroemdheid vergaarde. Hij maakt samen met Henk Gerritsen, die in 2008 overleed en Ton ter Linden deel uit van wat internationaal de ‘Dutch Wave‘ is gaan heten en over de wereld furore heeft gemaakt.

In deze video de visie van Piet Oudolf op ‘zijn’ Luriepark in Chicago.

Singer Laren

Het Singermuseum in Laren is niet alleen bekend om zijn impressionistische schilderijen maar kent ook een prachtige beeldentuin. In 2018 werd de tuin door Piet Oudolf opnieuw vorm gegeven en ingericht in de stijl van de Dutch Wave. De stijl breekt met strakke en strenge perken en in rijtjes geplante bloemen. De tuinen zijn een wilde mengeling van hoge en lage bloeiende planten, die elkaar afwisselen in bloei en kleur. De kunstwerken zijn omgeven door planten. In die tuin werden mijn ogen geopend voor de schoonheid van uitgebloeide planten en voor wilde grassoorten. Het sloot ook mooi aan bij wat ik in mijn eigen tuin mooi vind: pure natuur van planten die elkaar aanvullen.

Wilde grassen

Piet Oudolf heeft mensen laten kennis maken met de schoonheid van allerlei soorten grassen. In zijn borders worden bloemen aangevuld met siergrassen. Dat is andere koek dan het gras van de gladgeschoren gazons die we uit onze eigen tuin kennen. De grassen worden vaak manshoog en hebben allerlei kleuren en aren en zijn daarmee ook in de winter boeiend om naar te kijken in het kale winterlandschap. Op het dak van het Singer legde hij een kleine tuin aan met allerlei grassen. Hij gebruikt ook planten met prachtige zaaddozen of bloemen die ook uitgebloeid mooi zijn om naar te kijken. Daarmee zorgt hij dat tuinen en parken in alle seizoenen de moeite van het bekijken waard zijn.

Borders worden aangevuld met grassen. Foto: Tony Spencer/Flickr.com

Tuinen in Hummelo

Piet Oudolf woont met zijn vrouw Anja in Hummelo en hun particuliere tuin was open voor bezoekers tot oktober 2018. In Hummelo was ook zijn kwekerij, die inmiddels ook is gesloten. Voor tuinliefhebbers is dat een groot verlies, want zijn planten waren te koop in een winkel die zijn vrouw bestierde. Nu moeten we het doen met de boeken die hij schreef over tuinen, waaronder het boek dat hij met Henk Gerritsen schreef: Droomplanten. De Prionatuinen, in de buurt van het Drentse Slagharen aangelegd door Henk Gerritsen en zijn vriend Anton Schlepers, zijn nog te bewonderen voor de lezers die met eigen ogen willen zien hoe de ‘Dutch Wave’ eruitziet.

Piet Oudolfs eigen stek in Hummelo.

Meer lezen over tuinen en planten? Zie ook Tuinieren in tijden van Corona, ‘Heb uw onkruid lief of lees dit verhaal over kerststerren en ontdek wat mooie tuinen in de Middeleeuwen waren.

Openingsfoto: Herry Lawford/Flickr.com