Krijg met vertraging foto’s toegestuurd van mijn zoon die met vrienden in Suriname met vakantie is. Ik zie hem in een kleurige uitdossing tijdens het vrolijke feest van Keti Koti. En ik denk even terug aan de rumoerige herdenking van de afschaffing van de slavernij eind vorige week in Amsterdam. Voetballer Clarence Seedorf moest de microfoon pakken om de rust te herstellen. Ik kijk er met verbazing en een lichte teleurstelling naar. Alsof ik een afstammeling ben van witte plantagehouders en slavendrijvers. In het verleden van de familie tref ik vluchtelingen uit de Elzas en mensen die ooit uit armoe Noord-, Zuid- en West-Nederland verlieten en naar Amsterdam zijn getrokken om werk te zoeken. De waarheid is dat heel veel, misschien wel de meeste Nederlanders, afstammen van asielzoekers en loonslaven. Mijn witte zoon viert met reden  in Paramaribo mee. Keti Koti, het feest van de verbroken kettingen is  ook van ons!