De een vindt het leuk om sudoku’s op te lossen, de ander houdt van kruiswoordraadsels. Ik vind het leuk om te puzzelen met de restjes van feestdagen zoals Kerst en Oud&Nieuw. Te veel oliebollen? Die blijven goed in de vriezer en zijn lekker in een tiramisu-variatie. Moeilijker is het om afwisselend avondeten te verzinnen met de andere etensresten.

Trots als tafelgenoten lekker eten

Wat doe ik met het stukje gerookte kip? De kalfsragout, de room, de gesneden worteltjes, de bijbehorende overgebleven knoflookdip, de cocktailsaus en de garnalen, de rucola, de Franse kaas, de peterselie en de dille, de tomaatjes? Niets kan me trotser maken dan dat tafelgenoten lekker zitten te eten van een menu opgebouwd uit de voorraad in de koelkast.

Kaas met witte wol

Misschien komt het plezier in puzzelen met etensresten, doordat ik tweede generatie hongerwinter-slachtoffer ben. Zo leg ik het mijn kinderen uit. Die plagen me als ze bij me komen eten en ik serveer allerlei hapjes met stokbrood. “Boursin erbij, zeker toch over de datum?” En daarbij kijken mijn twee dochters elkaar met een lach van verstandhouding aan. Oké, ik geef toe dat ik ze een keer het kaasje aangeboden heb en met het uitvouwen van het zilverpapier tot de conclusie kwam dat de witte wollige substantie bovenop de kaas er niet echt bij hoorde.

Houdbaarheidsdatum begint met Tenminste

Maar met pijn in mijn hart hoorde ik mijn oudste dochter vertellen dat ze vanillevla een dag na de vermelde datum in de vuilnisbak gooide. “Nee, toch!” reageerde ik geschokt. Toch nog maar weer een keer uitgelegd dat die TGT en THT-data op verpakkingen met Tenminste beginnen. Ik vertrouw daarbij op mijn smaakzintuigen. Als iets bedorven is, heb je dat echt snel genoeg door!

Alleen voor afbakbroodjes is het te laat

Zover is het nog niet geraakt met de etensresten in mijn koelkast en ik hoop ze voor die tijd allemaal in het avondeten te hebben verwerkt. Helaas was het voor de afbakbroodjes te laat. Per ongeluk te lang buiten de diepvries geraakt en nee met die blauwgroene plekken erin, is er geen andere keus dan de kliko. Terwijl ik brood zelfs niet aan de eendjes geef. Voor die tijd is het al toost, wentelteefjes of paneerkruim geworden.

Tip van de groenteman voor kruiden

Inmiddels is de kalfsragout (3 dagen oud) in een pasteitje verdwenen, samen met de rucola, de worteltjes in de sla. De garnalen met cocktailsaus in de laatste restjes lofblaadjes (die had ik ook nog over), smaakten met de Franse kaasjes op Oudejaarsavond heerlijk in gezelschap van de halve komkommer en een deel van de tomaatjes. De verse peterselie is als smaakmaker al gehalveerd en blijft samen met de dille nog wel even goed dankzij de tip van onze inmiddels gepensioneerde groenteman (‘zet de verse kruiden in een glaasje water in de koelkast en ze blijven nog heel lang groen!’). Dragon heb ik wel eens omgekeerd opgehangen om te drogen, bleek ook goed te werken. Een deel van de tomaatjes ging gisteren ontveld in een online gevonden recept van curry met pangafilet.

etensresten
Peterselie houd je langer goed door het in water in de koelkast te bewaren. Foto: Flickr.com/Pat Kight.

Hier gaan etensresten nagenoeg op

En de knoflookdip? Die eten we vanavond bij de falafel met gegrilde paprika en courgette. Die 40 kilo voedsel die per persoon in Nederland per jaar wordt weggegooid, daar doen we in dit huis niet aan mee. Hier gaan zelfs de etensresten nagenoeg óp.

Openingsfoto: Wally Gobetz/Flickr.com