Een voorzichtig lentezonnetje verwarmt onze koude botten in het stadion. De twee elftallen komen het veld op, en de kicksen van een groot aantal voetballers stralen ons vrolijk oranje tegemoet. Ik denk terug aan de tijd dat ik nog een abonnement had op de Eppo. Eigenlijk voor de knappe luitenant Blueberry maar aangezien ik als meisje niet de doelgroep was van het stripblad, kreeg ik ook de avonturen van voetballer Kick Wilstra voorgeschoteld.

En die beleefde hij áltijd op zwarte kicksen. Net zoals alle andere voetballers. Na het voetballen hingen die met veters aan elkaar om de nek. Zo liepen of fietsten de jongens en mannen stoer van het voetbalveld naar huis.
Thuis hadden ze heel praktisch twee paar schoenen in de kast, zwart en bruin. Nieuwe kocht je als de schoenmaker zijn hoofd schudde bij het zien van de versleten zolen. Een halve eeuw later zijn schoenen voor mannen wat lingerie is voor vrouwen. In de gangkast is er een felle concurrentiestrijd ontbrand om de ruimte tussen hakken en stappers. Nou ja, stappers… Die mooie blauwe van Floris van Bommel gaan alleen aan als het niet regent en er alleen van huis naar restaurant of theater wordt gelopen.
Ondertussen is op het voetbalveld de trend van lange seksloze tot korte, strakke broekjes naar iets ertussenin gegaan. En zijn mannen eraan gewend dat ze niet alleen kijken maar dat ze ook bekeken worden. Een goed gebouwd lichaam in een modieus voetbalshirt trekt de aandacht. Met daarboven op een hoofd met een kapsel in de laatste snit (tegenwoordig hoort daar soms ook een talibanachtige baard bij).

Voetballers zijn mode-iconen geworden. Die dribbelen en passen op kicksen in alle kleuren van de regenboog. Ook al matchen die dan weer niet altijd even goed bij de clubkleuren; het overleg tussen de sponsoren kán beter.
Vandaag overheerst echter de kleur oranje naast het rood en groen bij de kicks. En die doen het toevallig erg goed bij de blauwe shirts van de bezoekers. We worden er blij van. Het is duidelijk lente in modeminnend voetballand. En iemand achter me op de tribune constateert: “Dit is rokjesdag voor mannen!”

Lees ook Gelukkig op het voetbalveld of over wandelvoetbal.