Een maand geen druppel alcohol. Onze redacteuren Marlies Mielekamp en Brigitte Leferink doen ook dit jaar weer mee. Meerdanvijftig besteedt traditiegetrouw aandacht aan IkPas en het doel ervan.

Oudjaarsdag, 15.00 uur, 14.456 mensen hebben zich aangemeld voor de uitdaging om in de maand januari geen druppel alcohol te drinken. Dat aantal zal nog stijgen, want de ervaring van voorgaande jaren leert, dat veel mensen zich pas op het allerlaatst aanmelden, sommigen zelfs als het nieuwe jaar al begonnen is. Ik ben één van die deelnemers, net als Marlies. In november hadden we even contact. Gaan we weer meedoen? Zullen we er weer over schrijven? Beide keren was het antwoord ‘ja’.

Dagelijks borreluurtje is normaal

IkPas bestaat sinds 2014 en is de Nederlandse variant van Dry January. Veel organisaties haken aan bij het initiatief, zoals alle 26 GGD’s in Nederland, 10 verslavingszorginstellingen en – speciaal om senioren te stimuleren mee te doen – KBO/PCOB. Voor senioren is het immers ‘iedere dag weekend’ en alcohol drinken wordt vaak met het speciale weekendgevoel geassocieerd. Overigens hoef je niet gepensioneerd te zijn om vrijwel iedere dag alcohol te drinken. Veel mensen hebben onbewust een patroon aangenomen waarbij het normaal is geworden om dagelijks een borreluurtje te houden.

Doel van IkPas is bewustwording

Het doel van IkPas is niet definitief stoppen met alcohol maar je bewust worden van wat alcohol met je lijf doet. En dat is nogal wat, als je kijkt naar de resultaten van een maand niet drinken. 

  • 62% voelt zich fysiek fitter.
  • 63% voelt zich mentaal fitter.
  • 55% slaapt beter.
  • 32% verliest gewicht.
  • 64% kan na afloop makkelijk ‘nee’ zeggen tegen alcohol.
  • 43,5% heeft het gevoel gewoontegedrag doorbroken te hebben.
  • 55% bespaart geld.

Deze cijfers komen van Tranzo, het wetenschappelijk centrum zorg en welzijn van Universiteit Tilburg dat elk jaar de resultaten van de deelnemers meet.

Inschrijven voor IkPas kan tot en met 6 januari 2022

Niet langer achteloos drinken

Uit dezelfde metingen blijkt dat deelnemers 6 maanden na afloop van hun deelname significant minder drinken. Ze zijn niet alleen gemiddeld 1 dag minder per week gaan drinken, maar drinken per keer ook minder. Ik merk dat ik door mijn jaarlijkse deelname aan IkPas me gedurende het hele jaar veel meer bewust ben van mijn alcoholconsumptie. Ik sla minder achteloos een glas wijn achterover. Lang nadenken over of ik dit jaar weer mee zou doen, hoefde ik niet. Voor mij is het een vanzelfsprekendheid geworden om vanaf het moment dat ik op 1 januari wakker word tot het eind van de maand geen alcohol te drinken. Om het mezelf gemakkelijk te maken, heb ik al een tijdje geen wijn meer gekocht. De voorraadkast is leeg. Iedereen in mijn omgeving is op de hoogte, voor mij een goede stok achter de deur.

Glas wijn bij de tv wordt wandeling in de buurt

Dit jaar ga ik een stap verder. Gelijk mijn hele leefstijl aanpakken. Ik ga met ingang van het nieuwe jaar ook de strijd tegen de kilo’s aan (met behulp van Nederland Slank, waarover een volgende keer meer) en wil weer meer gaan bewegen. Ik vind er niet veel aan om in mijn eentje een ommetje te maken, maar mijn score in de app is zo bedroevend, dat is ook mijn eer te na. In plaats van met een glas wijn voor de tv wordt dat een wandeling in de buurt. Een goede start van 2022.

Meer lezen over doel van IkPas…

Meer lezen over de ervaringen van onze redacteuren met IkPas? Alle verhalen over voorgaande jaren zijn hier verzameld. Stella Ruisch schreef over de nieuwe alcoholwet die sinds 1 juli 2021 van kracht is. Wie net als Brigitte Leferink (dagelijks) een ommetje wil maken, kan meedoen met het  Meerdanvijftig team in de ommetjesapp.

Openingsfoto: Lekkerder slapen en fit wakker worden. Foto: Pixabay.