“Uw baas mag deze bloemkolen houden!”, sprak mijn oude buurman zaliger ooit bij de kassa van de plaatselijke supermarkt. Met lege handen verliet hij de winkel, de caissière in verwarring achterlatend. Buurman Dennenboom is zijn hele leven tuinder geweest. Overdag werkte hij bij boeren in de omgeving. In de avonduren verzorgde hij, samen met zijn vrouw hun eigen stukje grond; aardappels, kool, spruiten, tomaten en sla. Als geen ander wist hij wat ervoor nodig is om te zorgen dat die bloemkolen in het schap bij de supermarkt terecht komen. Die goedkope groente wordt uiteindelijk duur betaald.

Wat het kost om te zaaien, te verzorgen, te oogsten

In een kraampje, aan de kant van de weg verkochten mijn buurman en zijn vrouw, naast groente, prachtige dahlia’s  margrieten en gladiolen die zij razendsnel konden plukken en ‘bossen’. Toen hij op hoge leeftijd een bloemkool kocht in de plaatselijke supermarkt, vond hij de prijs van €1,00 die op plastic kaartjes boven de schappen stond aangegeven, aan de lage kant. Maar toen de caissière aan de lopende band tegen hem zei dat hij er nog een mocht pakken, “Want twee voor de prijs van één, meneer!”,  was voor hem de maat vol.“Heeft u enig idee hoeveel werk het is om een bloemkool te laten groeien? Te zaaien, te planten te verzorgen en te oogsten?”

Zaaien, verzorgen en oogsten; zoveel werk… Foto: Andreas160578/Pixabay

Spotprijzen

Met mijn wijze buurman in gedachten keek ik in december naar kerststollen in de supermarkt voor de spotprijs van 1.99 €. En ook nu nog zie je absurde en onmogelijke aanbiedingen. De Jumbo biedt elke week 3 soorten fruit aan voor 4,50 €. Veel voor weinig, het is de Nederlandse consument met de paplepel in gegoten. De boeren betalen de prijs voor dat goedkoop fruit en groente, omdat supermarkten sterk staan in de onderhandelingen. Eind vorig jaar zijn de veeteelthouders op hun eigen site gaan publiceren wat zij voor de melk krijgen en wat de klant moet betalen. Maar uiteindelijk betalen niet alleen de boeren de prijs maar ook wij zelf voor zuinigheid en gemakzucht.  

Goedkope groente en dure kantenklaar producten. Foto: Alexas/Pixabay

Pompoensoeppakket

Marlies Mielekamp noemde het een van haar grote ergernissen het afgelopen jaar. Want waarom zijn we niet bereid om genoeg geld te betalen voor groente maar wel veel te veel voor dure kant-en-klaar pakketten? “Ik zag een pompoensoeppakket van 2,99 €. Naast de pompoen, zat er een winterwortel, een ui en een bouillonblokje bij. Dat heeft iedereen toch in de voorraadkast liggen? En een enkele pompoen kostte 1,49 €… En dan heb ik het niet eens over kant-en-klaar gesneden fruit!”

Online groente en fruit kopen

Steeds meer mensen zien inmiddels wel in dat deze weg op vele manieren dood dreigt te lopen. Boodschappen doen bij een biologische winkel is dan een goed alternatief. Tegenwoordig kun je als consument met de producent samen de handen ineenslaan. Via het initiatief Boeren & Buren, waarbij je online groente en fruit kan kopen bij boeren uit de buurt. Misschien dat we met dit soort initiatieven een bijdrage kunnen leven aan een eerlijke wereld met eerlijke prijzen. Buurman Dennenboom had het geweldig gevonden ….. dat weet ik wel zeker!

Koop voor een eerlijke prijs bij de boer zelf. Foto; Walter Siksma©

Lees over het lot van de boeren ook: Hanna van Hendrik