Er wordt minder voedsel verspild in Nederland maar toch wordt er jaarlijks nog ruim 33 kilo eten per persoon weggegooid. Bij Meerdanvijftig gooien we zelden of nooit iets weg. Is er over van gisteren? Dan voegen we daar verse ingrediënten aan toe. ‘Sjieke kliekjes’ noemen we dat. In navolging van Wendy Voois ging Karin de Lange aan de slag met jam maken. Een heerlijke bestemming van het fruit dat ze over had.
Een potje ter grootte van fruit dat over is
Denk niet ‘dat is niks voor mij’ maar lees op zijn minst door hoe het te doen. Ik vond jam maken ook altijd een brug te ver maar nu draai ik mijn hand er niet voor om. Het is ideaal als de fruitschaal door uithuizigheid dreigt om te komen in rottend fruit. Ook is het helemaal niet nodig grote hoeveelheden te gebruiken. Je kunt rustig een potje de helft van de grootte van een gewone jampot gebruiken. Dus als je blauwe bessen over hebt en een bijna bruine banaan, of een kiwi, halve appel of citroen en blauwe bessen, maak er een potje jam van! Ik heb voor dat doel intussen bijna altijd geleisuiker in huis. En heb ik niet meer genoeg geleisuiker…geen probleem. Dan vul ik het aan met gewone suiker!
Wat een sjiek kliekje!
Nodig voor jam maken:
- Twee pannen
- een schone theedoek
- een schoon jampotje of weckpotje, groot genoeg voor de hoeveelheid fruit
- 150-500 gram geleisuiker
- fruit van plm 150 gram tot 500 gram
- eventueel vanillesuiker en/of kaneel en/of rozijnen
Bereiding:
Zet een pan op met kokend water en kook hierin op laag vuur de jampot met de deksel apart of weckfles gedurende 5 minuten. Haal met een tang of twee pollepels de pot eruit en zet de pot en de deksel of weckpot omgekeerd op de theedoek. Schil het fruit en ontpit het zo nodig. Snij het zo klein mogelijk. Kook water in een steelpan of waterkoker.
Doe het fruit in een pannetje met een (opschep)lepel. Vul aan met kokend water tot op de rand van het fruit. Neem dezelfde hoeveelheid (opschep)lepels aan geleisuiker. En voeg toe als het water kookt. Roer goed om. Laat vijf minuten koken. Als je het graag fijn wil hebben, kun je het in de blender gooien of ouderwets, zoals ik, het door de roerzeef halen. Daarna giet je het in de (weck)pot. Het mengsel is vloeibaar. Dat hoort zo. Het wordt pas na een dag dik. Sluit goed af met de deksel en laat eerst afkoelen vóór je het in de koelkast zet. Heb je iets over, doe dat in een schaaltje en eet in de yoghurt of op brood de volgende dag. Zo verspil je niets!
Kliekjes voor zoetekauwen
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en zo zijn er ook meer manieren om jam te maken. Wendy Voois maakte zelf jam op deze wijze. En herhaalde het kunstje nog eens met aalbessen. En die zijn bijna rijp, weten we! Maar er zijn meer kliekjes voor mensen die houden van zoet. Overrijpe bananen kun je ook heel goed in bananenbrood omtoveren. En die verschrompelde appeltjes? Heerlijk in plaatkoek.
Openingsfoto: Een typisch Nederlandse delicatesse: beschuitje met zelfgemaakte jam. Foto’s: ©Karin de Lange