Om 2.00 u ’s nachts word ik wakker door mijn eigen gewoel. Linkerzij, rechterzij, ik draai me op mijn rug. Ik houd het in geen enkele houding vol. Ouderdom komt met gebreken, dat weet ik. Een nacht doorslapen komt nog maar zelden voor. Maar nu wordt het wel heel vervelend. Ik heb uren geleden een glas prosecco en een biertje gedronken op de nieuwjaarsreceptie waar we ’s avonds zijn geweest. Dat kan volgens mijn eigen analyse toch niet de oorzaak zijn van mijn onrust. Ik woel nog een uur op de wekker zo door, totdat ik ook een benauwd, pijnlijk gevoel op de borst krijg. Ik schrik. Is dit het begin van een hartaanval?

Heb ik voortekenen hartaanval gemist?

De gedachte gaat onmiddellijk uit naar het bericht eind december van het CBS. Kanker mag dan de belangrijkste doodsoorzaak zijn (30 tegenover 26% in 2016) maar veel scheelt het niet. Suggestie maakt zich meester van me. Straalt de pijn niet ook een beetje uit naar mijn linkerarm? Dat symptoom is echter achterhaald, want vrouwen hebben andere klachten dan mannen. Daarom worden signalen bij vrouwen door artsen vaak gemist. Heb ik zelf ook iets niet gesignaleerd?

Boven de vijftig is gezondheid hét gespreksonderwerp geworden. Maar ook hier geldt:  een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Ter geruststelling maakt Stella Ruisch de lezers graag deelgenoot van haar angsten op leeftijd…

Op onrust en paniek scoor ik een tien

Welnee, bedenk ik me, terwijl ik maar weer eens een andere houding probeer. Zoals de Hartstichting schrijft: ik heb geen pijn tussen de schouderbladen, niet in mijn bovenbuik, kaak, nek of rug. Ik heb geen last van kortademigheid, extreme moeheid, duizeligheid; niets van dat al. Alleen op onrustig gevoel en angst scoor ik een tien….Maar ook bij de Hartstichting weten ze nog niet alles. Wel dat het proces van aderverkalking bij vrouwen anders verloopt. Dat het juist de kleine bloedvaatjes zijn die bij vrouwen verstopt raken. Dat de klachten bij vrouwen gemiddeld zo’n 7 tot 10 jaar later dan bij mannen opduiken… De Hartstichting maakt echter gewag van een stuk of tien lopende onderzoeken om meer te weten te komen over de verschillen.

Wakker naast een dode Stella

Tot de uitslag verkeer ik dus in een hoge mate van onwetendheid. Moet pijn door mijn hart veroorzaakt niet meer naar links zitten? Ik weet het midden in de nacht niet maar de pijn duurt nu al langer dan de kritische 5 minuten. En in ieder geval kan ik er niet door slapen. Ik denk aan de sterfgevallen die ik in de afgelopen halve eeuw heb meegemaakt. Een oud-collega kneep ertussen uit, terwijl zijn vrouw naast hem lag te slapen. Een mooie dood, zeggen ze dan, maar ik denk in het nachtelijk donker: misschien heeft hij wel eerst net zoals ik liggen woelen van de pijn. Ik geef mezelf nog eens 5 minuten op de wekker, voordat ik mijn echtgenoot wil waarschuwen. Mij lijkt naast een dode Stella wakker worden toch geen aangename ervaring. Ik wacht het verschuiven van de wijzers niet eens meer af, maar tik hem op zijn schouder.

Beschermende arm

Gek, die uitwerking op me van een man op wie ik overdag soms loop te vitten, die wel eens lekker weg is naar voetbal, zodat ik mij kan koesteren in wat mijn kinderen ‘me-time’ noemen. Hij legt een beschermende arm om me heen en alleen de gedachte dat ik niet stilletjes zal doodgaan, voelt troostrijk. Ook al gaat de pijn er niet door weg.

Afgebroken tand uit plastic vork

Maar nu herinner ik me ook dat ik een tand van een plastic vorkje op de bewuste nieuwjaarsreceptie uit mijn mond heb gevist. Misschien is er toch een stukje achter gebleven? Dat nu dwars in mijn slokdarm zit ofzo? Gelukkig weet ik dat plastic zonder problemen door het verteringskanaal wordt afgevoerd… Langzaam zakken alle gedachten weg.

Spierpijn, griep of een luchtweginfectie

’s Ochtends word ik gewoon wakker. Toch niet overleden aan een hartaanval vlak voor mijn zestigste verjaardag. En de pijn op mijn borst is weg. Ik schaam me voor mijn angsten die in half slapende toestand zijn ontstaan. Later op de dag lees ik op internet dat pijn op de borst kan worden veroorzaakt door een ongewone handeling; een chique omschrijving voor doodgewone spierpijn. Of door griep of een luchtweginfectie, zie ik op de websites van Thuisarts.nl. Mijn hand tast al lezende naar de tissues. Ik hoest wat, het zit een beetje vast: ik ben -potverdorie- verkouden.

Openingsfoto: Flickr.com/_Eric