“Ik zeg het nog niet tegen je vader, twee dagen….dit is nog zo pril.” Ze is het met me eens. Ze geeft zelf ook toe dat ze het er een beetje vroeg heeft uitgeflapt.

Een week later staat ze al met de vader in spe op de stoep om het samen toch te vertellen. De eerste test was positief. De tweede ook. En de derde voor de zekerheid wilde ook niet afwijken. Opa in spe is overdonderd. Bij het sluiten van de deur achter het aanstaand ouderpaar, zegt hij: “Ik voel me nog helemaal geen…opa.” Hij spreekt het uit, alsof het nog heel vaak moet worden uitgesproken om het te laten wennen.

Midden in een druk leven, krijgt Stella Ruisch te horen dat ze voor het eerst oma wordt. Hoe gaat een vrouw met een drukke baan, die na bijna 30 jaar opvoeden en verzorgen, net weer geniet van een vrij bestaan daarmee om? Dit is aflevering 2 van een serie blogs over de nieuwe generatie oma’s.

Opa praat erover

“Wat hoor ik nu? Word jij ook oma?” Mijn beste vriendin vertelt het soepel tussen twee onderwerpen door. Dat vind ik nu jammer, ik had net zo lang willen wachten als zij. En ze heeft het pas verteld toen haar schoondochter al een dikke drie maanden zwanger was. Mijn dochter is pas 9 weken. En hoe weet zij het eigenlijk?

Midden in het leven krijgt Stella Ruisch te horen dat ze oma wordt. Hoe ze omgaat met de zwangerschap en het naderend omaschap vertelt ze hier.

De aanstaande opa blijkt het verteld te hebben tegen zijn vriend, die een verbouwing doet in het huis, waar de zoon en schoondochter van mijn vriendin wonen en die heeft het tegen de schoondochter gezegd. En die heeft het weer aan mijn vriendin verteld. Zo zie je maar, je houdt dingen nooit geheim. En hoezo heeft opa niets met ongeboren kleinkinderen die ook na de geboorte alleen maar piesen, poepen en slapen? Het was kennelijk toch belangrijk nieuws. Ook voor mannen.

Ik mis mijn vader

Na de echo bij 13 weken valt er niets meer te ontkennen. Er Zit Echt Een Kind In die buik. Heel gek, eigenlijk wil ik het meteen mijn vader zeggen. Net zoals ik mijn rapport aan hem liet zien, mijn opslag mededeelde en vertelde dat ik promotie kreeg. En plotseling mis ik mijn vader heel erg. En mijn moeder. Maar die is al veel langer dood.