Passie voor schaatsen, dat vindt Kees Spaargaren (65) uit Heiloo wel een groot woord. Hij schaart zich eerder in de categorie ‘We houden vol!’. Uithoudingsvermogen kan hem inderdaad niet worden ontzegd, want deze winter draait hij voor het vijfde seizoen twee keer per week zijn rondjes op de schaatsbaan van de Alkmaarse Meent. Het is er  in januari ook weer voor, dus deze keer aandacht in de rubriek In Beweging voor een beoefenaar van wintersport.

Buiten is schaatsen nu goed alternatief

“Diep in mijn hart ben ik eigenlijk een hardloper. Maar dat gaat niet meer goed samen met mijn knieën. Dat gevoel als ik 20,30 kilometer heb gelopen, dat heb ik niet met schaatsen. Maar gezien mijn conditie en mijn wens om buiten te zijn, is schaatsen in de winter en wielrennen in de zomer een goed alternatief.”

De buitenbocht is voor Kees

“Of ik nu ook het natuurijs ga opzoeken? Voorlopig niet, dan moet het dik genoeg zijn. En dan schaats ik voorzichtig, bang om te vallen.  Ik heb ook al 5 jaar les, door de tijden op werkdagen in het gezelschap van vijftigplussers, mannen en vrouwen tezamen. En ik denk niet dat ik het niveau van rustig baantjes schaatsen in de buitenbocht ga ontstijgen. Dat hoeft ook niet, af en toe probeer ik nu wel pootje over te gaan. In de binnenbocht met de snelle jongens zul je mij echter niet aantreffen.”

Niet meer sporten dat zou hem ongelukkig maken

“Schaatsen doe ik op een klapschaats, die je overigens ook kan vastzetten, met een stevige hogere schoen, verder komt er bij schaatsen ook veel techniek kijken. Je houding, de manier waarop je gewicht plaatst, diep zitten. Je denkt dat dit toch ook een aanslag op mijn slechte knieën is? Ik heb er nog nooit last van gehad! Als ik maar buiten kan blijven sporten, daar is me veel aangelegen. De Meent is half overdekt, dus ik krijg mijn portie buitenlucht. Als ik niet meer zou kunnen sporten, dan zou ik echt ongelukkig worden. Maar ik heb ook een nieuwe mountainbike gekocht, dus voorlopig kan ik vooruit.”

Voor meer info over schaatsen: KNSB.nl