Mijn dochter spettert en kwebbelt met haar zwangere buik door het zwembad. Ze vertelt over hoe ze van de zomer spelletjes heeft gespeeld met de neefjes van haar man. En er slaat een golf warme herinneringen aan mijn eigen jeugd over me heen.

Hoe we als kind zijnde samen met mijn moeder mens-erger-je-niet speelden. Hoe ze bij ons bezoek kwam in het vakantiekamp van Licht&Lucht in de Noordhollandse duinen.  En het kopje thee als we natgeregend het warme huis binnenkwamen.

Midden in een druk leven, krijgt Stella Ruisch te horen dat ze voor het eerst oma wordt. Hoe gaat een vrouw met een drukke baan, die na bijna 30 jaar opvoeden en verzorgen, net weer geniet van een vrij bestaan daarmee om? Dit is aflevering 8 van een serie blogs over de nieuwe generatie oma’s.

Door haar wilde ik blijven werken

Oma was een complexe vrouw maar ik heb door haar wel een leuke jeugd gehad, blup ik aan mijn dochter. Ook al is mijn moeder – door haar gedwongen huisvrouwschap gefrustreerd in haar ambities –  mijn grote voorbeeld geweest om te allen tijde te willen blijven werken.

De blije zwangere had als tweejarige nachtmerries waar ze hysterisch uit wakker werd en dan ontroostbaar voor mij, jonge en ongeduldige, want druk met werk, moeder. En wie bel je dan in je wanhoop? Juist, je eigen moeder. Ze woonde om de hoek en kwam er meteen aan.

Vier handen op een buik

Peuterdochter sloeg als een blad aan de boom om en glimlachte lieftallig naar oma, die haar oppakte en triomfantelijk meetroonde. “Ik breng die kleine over een paar uur wel terug, kun jij tot rust komen.” Vier handen op een buik, dacht ik, terwijl ik ze nakeek. En nu waggelt die kleine een paar maten groter (wèl 3 centimeter langer dan ik, beklemtoont ze regelmatig) voor me uit. De armen beschermend om de dikke buik. En ik voel de band met mijn moeder die 25 jaar lang uitgerekt is sinds haar dood, plotseling weer heel sterk.

Spelletjes spelen

Mijn dochter is een complexe vrouw maar ik hoef maar een keer te piepen en ze staat binnen een paar tellen voor de deur.  Ze woont in het huis van mijn ouders. En ik weet zeker dat ze met haar kind heel veel spelletjes gaat doen. Moet mijn kleinkind haar wel laten winnen.