In elke basisschoolklas zit gemiddeld 1 kind dat wordt misbruikt. In een klas met middelbare scholieren van 16 jaar, zijn dat er gemiddeld 3. Schrikbarende cijfers die groot leed vertegenwoordigen. Verborgen leed. Slachtoffers dragen het als een groot geheim met zich mee. Zelfs als omstanders op de hoogte zijn wordt er nauwelijks over gesproken. Hoe dat kan ontrafelt journalist Rinke Verkerk in Het hele dorp wist het.

‘Het hele dorp wist het’ draait om vraag: waarom deed niemand iets?

Als Rinke 12 jaar is, hoort ze van Lenneke dat zij seksueel misbruikt is door haar opa. Rinke doet op dat moment niets met dat verhaal. Ze vertelt het niet aan haar ouders en bij Lenneke komt ze er nooit op terug. Wel fietst ze in de volgende jaren alerter langs het huis van de opa van Lenneke. 

Zondag in de kerk

Twintig jaar later komt de herinnering aan het voorval terug. Rinke, inmiddels journalist, ligt wakker van de vraag waarom niemand indertijd iets deed. Hoe het kan dat de dader rustig door kon leven en Lenneke door het dorp werd gemeden. De opa werd veroordeeld, zat zijn straf uit, maar daarna leefde hij verder alsof er niets was gebeurd. Hij kwam op verjaardagen en zat op zondag in de kerk.

Poging om zwijgcultuur te doorbreken

In Het hele dorp wist het gaat Rinke Verkerk op zoek naar het antwoord op de vraag. Zij brengt in heldere, begrijpelijke taal in beeld hoe het slachtoffer, de dader en de omstanders reageerden. Daarvoor sprak ze met Lenneke, haar familieleden, mensen van de kerk en van school. Ze spitte correspondentie door, las rechtbankverslagen en liet zich informeren door deskundigen. Het resultaat is een onthutsend beeld. Dat misbruik zo vaak voorkomt en dat we het allemaal niet willen of kunnen zien. Aan de andere kant biedt het boek hoop. Dit boek kan een aanzet zijn om de zwijgcultuur te doorbreken.

‘Het hele dorp wist het’ is een uitgave van opiniewebsite De Correspondent.

Meer lezen

Brigitte Leferink zet zich in om het geweld tegen vrouwen een halt toe te roepen. Zo doet ze elk jaar mee aan de campagne ‘Orange the world‘. Daarvoor deed ze ook vorig jaar de oproep ‘Word medestander’ Ze liet ook een slachtoffer van huiselijk geweld aan het woord.

Openingsfoto: Pixabay/Lucas Grey