Het zaadje werd in mijn hoofd geplant door fotograaf Kees Rooze. “Ik heb nog mooie foto’s van De Zilk”, zei hij bij het uitwisselen van ideeën begin april bij de start van deze website. Toen leek het erop alsof het een warme lente zou worden maar de afgelopen weken was het weer er nou niet naar om lekker te gaan wandelen of fietsen bij de kust. Jammer van het mozaiekfeest dat dit bollendorp achter de duinen altijd in april houdt. De kunstwerkjes met hyacinten zijn achter de rug maar De Zilk is ook buiten het bollenseizoen de moeite waard als startpunt van een prachtige fietstocht of een mooie wandeling.
Net als we treuren om de gemiste bollenpracht, ontdekken we Bloemenradar.nl. U kunt er feilloos alle velden vinden die nog in bloei zijn. En wat blijkt? Van Hillegom, Lisse tot aan De Zilk kunt u zeker deze week nog genieten van narcissen en tulpen!

Zomerherinnering

Niet alleen omdat ik wat met namen heb maar ook omdat ik een fantastische zomerherinnering heb, is De Zilk (de naam komt van zilt en lick=waterloop) me altijd bijgebleven als een plek om naartoe terug te gaan. Toen togen we gezin met drie kinderen, fietsen achterop de auto onder een stralende zon naar het dorpje met net iets meer dan 1000 inwoners. Parkeren deden we bij de neogothische kerk uit 1920, meteen ook de enige ‘landmark’ van de streek, om in toeristentermen te blijven.
Laverend tussen geparkeerde landbouwvoertuigen op een smalle asfaltweg, zagen mijn kinderen al fietsend voor het eerst waar Nederland zo bekend om is: die bloeiende bollen. Wel opletten op het verkeer maar zo moeten ze het leren, nietwaar? Langs het Oosterduinsemeer dat in de volksmond met gevoel voor humor als het Comomeer wordt aangeduid.

Zweefvliegtuigen

Maar de verrassing wacht als de Randweg wordt overgestoken. Dan zie je boven je hoofd tegen de strakblauwe lucht de zweefvliegtuigen hangen. Wow! Het fietspad gaat pal langs het vliegveld en het is ronduit fascinerend om die kleine vliegtuigjes de lucht in te zien trekken.
En dan: De Zee. Er was wat aansporing nodig om weer verder te fietsen maar de Langevelderslag wacht in het verschiet van deze tocht. Een prachtig strand met ouderwets Nederlandse uitstraling. Eerst nog over een hoge duin klauteren maar dan strekt de Noordzee in al haar pracht zich voor de bezoeker uit. Heerlijk om met de weersverwachting  daar van de eerste échte warme dagen te genieten!
Foto: Kees Rooze