Als iemand Truus Doornhegge 12 jaar geleden had verteld dat ze fanatiek zou gaan wielrennen, had ze hem uitgelachen. Inmiddels is ze al aan haar derde racefiets toe. De 62-jarige Nijmeegse over de kick van haar sport.

In contact met dameswielrenclub Langszij

wielrennen

Truus Doornhegge (links) tijdens een rustpauze op een van de vele tochten die ze met Langszij op de racefiets maakt.

“Het begon voor mij rond mijn vijftigste met spinnen op de sportschool. Daar kwam ik in contact met vrouwen van de dameswielrenclub Langszij die me vroegen samen met hen te spinnen. Dat heb ik twee winterseizoenen gedaan en daarna ben ik in het voorjaar met hen gaan wielrennen. Ik heb toen een tweedehandswielrenfiets aangeschaft en het bleek dat ik goed kon meekomen.

Bespreken met de trainer hoe we beter kunnen wielrennen

“In de zomer trainen we zeker één keer, maar tijdens de lange zomeravonden vaak een keer extra. Tijdens de trainingen oefenen we bepaalde technieken zoals bochten rijden en demarreren. Dan stoppen we geregeld en bespreken we met de trainer wat die heeft gezien en wat eventueel nog beter kan. In het weekend doen we vaak mee aan tochten die hier in de omgeving van Nijmegen worden georganiseerd. Die tochten zijn zo’n 100 tot 120 kilometer. Zijn er geen tochten dan komen we zondagochtend om 9.30 uur bij elkaar bij het Hollands-Duits gemaal in de Ooij en fietsen we een rondje van maximaal 100 kilometer. Tijdens het fietsen kom je op prachtige plekken. Vaak vertrekken we richting Duitsland en soms pakken we er ook de Veluwezoom nog bij. Behalve al het moois dat voorbijkomt geeft het in beweging en buiten zijn me echt een kick. En als je het zoals ik in de zomer drie keer in de week doet, bouw je een goede conditie op.”

Stijldansen is het enige dat ik ook fanatiek heb gedaan

“Bovendien is het ook gewoon gezellig. Hoewel ik nu de oudste ben en het leeftijdsverschil met groepsgenoten groot is -sommigen zijn begin 20 – is het een hechte groep. Inmiddels ben ik alweer aan mijn derde racefiets toe: een dure ditmaal mede gefinancierd door het Fietsplan. Ook heb ik een helm en speciale kliksysteemschoenen. Wie me 12 jaar geleden had verteld dat ik fanatiek zou gaan wielrennen, had ik uitgelachen. De enige andere activiteit die ik lang fanatiek heb gedaan is stijldansen op amateurniveau. Al hield ik altijd al van fietsen.”

Beweging aanrader voor iedereen

“In de winter pak ik tegenwoordig geregeld de mountainbike om door de bossen te fietsen. En als ik rond de feestdagen en door het weer minder gelegenheid heb om te mountainbiken, kom ik weer terug bij mijn oude liefde: spinnen op de sportschool waar ik meteen een paar banen zwemmen meeneem. Ik kan iedereen aanraden te blijven bewegen: je voelt je veel beter, voor mij het bewijs dat het goed is voor lijf en leden…”

Voor meer informatie over wielrennen: www.knwu.nl