Coronavirus leeft weer op

Zowel de Tweede Kamer als het Kabinet heeft advies gevraagd aan het Outbreak Management Team over het verplicht stellen van mondkapjes. Inmiddels regent het uiteenlopende meningen van de diverse experts in de media. De kamerleden komen zelfs van reces terug om op 12 augustus opnieuw te debatteren over het coronavirus. Wat hangt ons boven het hoofd? Marlies Mielekamp gaat regelmatig naar Duitsland, een van de omringende landen waar mondkapjes veel vaker verplicht zijn gesteld. Hieronder haar ervaringen.

Beperkte mondkapjesplicht

Aan het begin van de epidemie hield het RIVM bij hoog en bij laag vol: mondkapjes hebben geen toegevoegde waarde. Saillant detail was natuurlijk dat ze er simpelweg niet waren. Het gevolg was dat verzorgenden zonder beschermende middelen werkten en er corona-uitbraken volgden in onder andere verpleeghuizen en gehandicapteninstellingen… Nog steeds houdt het RIVM vast aan deze richtlijn, ook al zijn gedragsonderzoekers bij de organisatie hun mening aan het bijstellen. Tot nu toe geldt alleen in het openbaar vervoer een mondkapjesplicht.

Op een terras in Duitsland

Omdat we vanuit Nijmegen geregeld in Duitsland komen om onze kinderen te bezoeken, te winkelen of benzine te tanken, hebben wij al vroeg kennis gemaakt met de mondkapjesplicht. Daar dien je in alle winkels verplicht er een te dragen. Toen je in Nederland nog niet op een terras mocht zitten, kon dat in Duitsland al wel.

Duidelijke voorschriften bij onze oosterburen. Foto: Stella Ruisch

Formulier invullen

En zo wilden wij op een prachtige dag in mei wel eens weten hoe dat er in Duitsland aan toe ging. Als we in Kleef plaats nemen op een terras, worden we al snel aangesproken door een serveerster. Ze legt ons uit dat we eerst een formulier moeten invullen met onze naam en adres. Daarop geef je ook aan geen klachten te hebben. Vervolgens mogen we onze bestelling doorgeven en genieten we voor het eerst sinds lange tijd van een zonnig uurtje op een terras. Als mijn man binnen wil afrekenen moet hij wel eerst een mondkapje op.

Expertteam is bezorgd

Sinds afgelopen week is ook hier de discussie los gebarsten over het dragen van mondkapjes. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam en collega Halsema van Amsterdam zwengelden de discussie aan. Zij zien ‘hun’ steden steeds drukker worden waardoor mensen niet de noodzakelijke afstand van anderhalve meter kunnen houden.

Het expertteam dat pas in september aanbevelingen zou doen, kwam afgelopen donderdag met een dringend advies aan het kabinet snel maatregelen te nemen in verband met het oplopen van het aantal besmettingen met corona. In één week tijd is het aantal verdubbeld. En zo lijkt of we weer terug bij af zijn… In hun advies wijzen zij ook op het belang om mondkapjes te dragen.

Schijnveiligheid of alertheid?

Op de site van de NOS zegt medisch viroloog Mariet Feltkamp van het Leidse UMC dat ze blij is dat het OMT zich hier nu opnieuw over buigt. “Ik denk dat in eerste instantie te hard is geroepen dat mondkapjes niet nuttig zijn in de openbare ruimte. Nu er continu nieuwe inzichten zijn, lijkt het mij goed hier opnieuw naar te kijken.”

Psychologen hebben het vaak over de schijnveiligheid van mondkapjes, mensen zouden zich er vrijer door gaan gedragen. In Duitsland heb ik het tegendeel gemerkt. Mij maakt het juist alerter. Door het dragen van een mondkapje besef je dat er écht iets aan de hand is…

Selfie met mondkapjes. Sinds haar bezoek aan Münster is ook Stella Ruisch inmiddels overtuigt van het nut van een uitgebreider verplichting.

Samen met Brigitte Leferink hield Marlies Mielekamp tot vorige maand een dagboek bij over het leven onder bedreiging van het coronavirus. Herinnert u zich het nog?

Openingsfoto: Pixabay/Frauke Riether