Zevenenzestig jaar na haar overlijden verovert Frida Kahlo Nederland opnieuw. In het Cobra Museum voor Moderne Kunst is tot en met 26 september de tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivera: A love revolution te zien. Daarna vertelt vanaf 8 oktober 2021 het Drents Museum in Assen het complete verhaal van de Mexicaanse kunstenares in Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo. En alsof dat nog niet genoeg is, is vanaf deze week Frida, Viva la vida in de bioscoop te zien. Een documentaire over het leven van misschien wel de meeste bekende vrouwelijke kunstenaar ter wereld. Brigitte Leferink bekeek de documentaire alvast en bezocht het Cobra Museum.

Een bijzonder leven getekend door pijn en liefdesverdriet

De vrouw met de donkere wenkbrauwen. Van epileren lijkt Frida Kahlo nog nooit te hebben gehoord. Haar wenkbrauwen zijn haar handelsmerk. Toon alleen dat deel van haar gezicht en iedereen herkent de Mexicaanse kunstenares. Ze maakte vooral zelfportretten. Daarmee begon Frida toen ze revalideerde na een ernstig ongeluk, waarbij onder andere haar been ernstig beschadigd raakte. Frida bracht lange tijd in bed door. Om de tijd te doden ging ze schilderen. In de documentaire zie je beelden van de constructie die haar vader daarvoor maakte.

Frida Kahlo had een bijzonder leven dat getekend werd door fysieke pijn, liefdesverdriet en verdriet over haar kinderloosheid.  “Ik verloor drie kinderen en een serie andere dingen die mijn verschrikkelijke leven waardevol zouden hebben gemaakt,” zei ze daarover. “Het schilderen nam de plaats van dat alles in.” Ze trouwde met de kunstenaar Diego Rivera. In het Cobra Museum zie je ook werk van hem. Naast schilderijen zijn er foto’s van de gigantische muurschilderingen die hij maakte. Frida en Diego deelden niet alleen de liefde voor elkaar en de schilderkunst maar zaten ook politiek op één lijn. Ze waren allebei communist.

Trailer van de film Frida, Viva La Vida, die in Nederland wordt uitgebracht door Piece of Magic.

Nog nooit eerder vertoonde schilderijen van Frida Kahlo

In beide tentoonstellingen zijn schilderijen en foto’s te zien, die nog niet eerder in Nederland te zien waren. Ze geven samen een totaalbeeld van leven en werk van Frida. In de documentaire zijn bewegende beelden van Frida te zien en reconstructies. Familieleden worden geïnterviewd en de directeur van het Frida Kahlo Museum vertelt uitgebreid over de kunstenares. Daarnaast geeft hij ook een inkijkje in het museum, het zogenaamde Casa Azul. Het is het huis, waarin Frida opgroeide en een tijd met Diego Rivera woonde. Hun huwelijk was niet conventioneel. Diego nam de huwelijkstrouw niet nauw. En ook Frida had affaires, zowel met mannen en vrouwen. Toch duurde hun liefde een leven lang, overleefde een echtscheiding en kreeg een herkansing toen ze hertrouwden.

Van Frida Kahlo krijg je niet gauw genoeg

De documentaire is een boeiende aanvulling op de tentoonstellingen. Ik zag hem in een voorvertoning, na mijn bezoek aan het Cobra Museum. In het najaar staat het Drents Museum op het programma. Van Frida Kahlo krijg je niet gauw genoeg.

Aankondiging van de tentoonstelling in Assen.

Meer lezen over Mexico en musea

Kunstenares Frida Kahlo kwam al eerder bij Meerdanvijftig ter sprake. Zo waren er ook schilderijen van haar te zien tijdens een eerdere tentoonstelling in het Cobramuseum. Stella Ruisch schreef daarover Dia de muertos. En Brigitte Leferink noemde de tentoonstellingen over Frida Kahlo in haar lijstje tips tentoonstellingen die na de lockdown weer te zien zijn. Of kijk naar een mooie film over Mexico: Roma van Alfredo Cuarón.

Openingsfoto: Frida Kahlo schilderde zichzelf als Tehuana: ‘Diego on my mind’. Courtesy of The Jacques and Natasha Gelman Collection of 20th Century Mexican Art and The Vergel Foundation/INBAL-Secretaría de Cultura. © 2021 Banco de Mexico Diego Rivera Frida Kahlo Museums Trust, Mexico DF c/o Pictoright Amsterdam 2021.